Før siste møte i kommunestyret i Åfjord sendte Senterpartiets Tone Bårdli inn et spørsmål til ordfører Vibeke Stjern om hvorvidt hun vil ta opp temaet folkeavstemming om kommunesammenslåing til vurdering. Saken sto ikke på agendaen til kommunestyret, men Stjern valgte å orientere representantene muntlig om hvordan hun vurderer saken.

Engasjement

Stjern sier til Fosna-Folket at underskriftskampanjen viser at det er engasjement blant folk rundt spørsmålet folkeavstemming. Den første bolken med underskrifter som ble levert rådhuset den 8. november telte under 300. Allerede da sier Stjern at hun syntes at det var grunn til å sette saken på dagsorden igjen. Kommunelovens paragraf 39a om innbyggerinitiativ sier noe om minstekrav til antall underskrifter.

Spørsmål

Bårdli sendte sitt spørsmål uka etter, den 15. november. Det var to dager før kommunestyret.

En av grunnene til at Stjern ikke kunne sette saken på agendaen i siste møte var tidsaspektet. Folkeavstemming vil sannsynligvis medføre at en må søke fylkesmannen om utsettelse. Det er en formell frist for når kommunestyret skal komme med sin endelige beslutning.

Siste frist

Det er så langt gitt utsatt frist til utgangen av 2016.

– Jeg har med bakgrunn i innbyggerinitiativet forespurt fylkesmannen i Sør-Trøndelag om det er mulig å søke ytterligere utsettelse til 31.01.2017. Fylkesmannen har i tilbakemelding den 16. november gjort rede for at det er mulig å søke slik utsettelse til utgangen av januar 2017, skriver ordføreren i sit svar.

Brosjyrer

Det er sendt ut informasjonsbrosjyrer til alle husstander. Kommunen skal gjennomføre innbyggerundersøkelse. Det blir t folkemøter den 28. og 30. november på henholdsvis Stokksund oppvekstsenter og Fosen Fjord Hotel.

– Jeg vil med dette som utgangspunkt ta saken vedrørende folkeavstemming om mulig sammenslåing mellom Åfjord og Bjugn kommune, opp til ny behandling i kommunestyret den 9. desember. Da har kommunestyret muligheten til å ta med seg signalene som så langt er gitt gjennom folkemøtene, skriver ordføreren videre.