I sin innstilling til fellesnemdas møte 24. november foreslår Leksvik- og Rissa-rådmann Vigdis Bolås at det fra nyttår opprettes oppvekstutvalg, kulturutvalg, helse- og omsorgsutvalg samt arealutvalg for Indre Fosen kommune. Utvalgene vil komme med innstillinger til fellesnemda.

Les mer: Bolås sitt forslag til ny politisk organisering.

Vil ha motvekt

Myrabakk mener flertallet av utvalgene som trer i kraft ved nyttår, bør ha Leksvik-politikere som ledere.

- Om man skal male fanden på veggen, så må vi passe på at Leksvik ikke blir overkjørt i Indre Fosen.

- Ser du noen tegn på at Leksvik blir overkjørt?

- Nei, ikke slik som ting er nå. Nå ble ledergruppa for Indre Fosen dominert av dagens Rissa-ledere. Det virker imidlertid som de nye lederne tilsynelatende klarer å se hele Indre Fosen i ett. Hvem som blir ledere i de politiske utvalgene blir viktig. Jeg personlig mener vi bør ha flest utvalgsledere.

- Som en motvekt mot den administrative ledergruppa som utelukkende består av ledere i dagens Rissa kommune?

- Ja, svarer Myrabakk.

Positiv til ny modell

Frp-politikeren er positiv til rådmann og prosjektleder Vigdis Bolås sitt forslag til ny politisk organisering fra nyttår.

- Møtebelastningen begynner å bli vel stor. Vi har kommunestyremøter, formannskapsmøter og fellesnemdmøter. Jo tidligere vi begynner å samarbeide tett og hente effekter ut av sammenslåingen, jo bedre. Leksvik skal jo fortsatt behandle saker som bare angår Leksvik, sier Myrabakk.

- Må ta avgjørelse

Knut Ola Vang fra Leksvik Ap er også hovedsakelig positiv til rådmann Bolås sitt forslag.

- Vi har jo diskutert ny politisk organisering både i kommunestyret og i fellesnemda. Nå må vi ta en avgjørelse. Jeg synes Vigdis Bolås har klart å sammenstille det vi har debattert ganske bra. Dette er et godt utgangspunkt for debatt i fellesnemda på torsdag, sier han.

- Riktig

Vang mener det er riktig å utvide fellesnemda fra 21- til 48 medlemmer slik at alle representantene i både Leksvik og Rissa kommunestyre er representert.

- Fellesnemda blir bare mer og mer viktig fremover. Jeg mener det er fornuftig å utvide den. Vi må finne løsninger nå som gjør at vi slipper å fly på møter i hele 2017. Samtidig er ikke Indre Fosen en juridisk enhet før 1. januar 2018. Selv om det fra nyttår blir opprettet felles utvalg for de forskjellige sektorene, tror jeg de gamle komiteene i Leksvik må bestå. Det pågår mye viktig arbeid der også.

- Hvorfor skal man ha slikt hastverk med å slå sammen alt?

- Stadig flere saker blir behandlet i fellesnemda, og det blir færre og færre saker som bare angår Leksvik. Det har blitt slik at de viktige beslutningene tas i fellesnemda. Da er det riktig å utvide fellesnemda til 48 representanter slik at alle politikerne i både Rissa- og Leksvik kommunestyre får være med på debatten i fellesnemda, mener Vang.