I innkallinga til et møte i Fellesnemnda i Indre Fosen neste torsdag går prosjektleder og rådmann Vigdis Bolås inn for at Rissa og Leksvik melder seg ut av det interkommunale selskapet Fosen Helse fra 1. januar 2017 med virkning fra 1. januar 2018.

Lite brukt

Videre innstiller hun på at administrasjonen i Indre Fosen kommune får mandat til å utarbeide et tilsvarende tilbud for innbyggerne i den nye kommunen.

Fram mot sammenslåinga av Rissa og Leksvik 1. januar 2018 skal alle eksterne avtaler evalueres og vurderes. I evalueringa av avtalen med Fosen Helse IKS mener prosjektleder Bolås at tilbudet blir lite brukt, og at «kommunene får mindre igjen for pengene enn om man bruker ressursene internt».

Fosen Helse eies av kommunene Bjugn, Rissa, Ørland, Åfjord, Leksvik og Roan, og har tilbudt ulike typer helsetjenester til Fosens innbyggere siden starten av 2000-tallet. Ørland kommune er såkalt vertskommune for selskapet.

2,3 millioner kroner

Tilbudet omfatter blant annet spesialhelsetjeneste, Folkehelse Fosen, avdeling for ø-hjelp, etterbehandling og Fosen legevaktsenter. I dag har både Bjugn, Rissa, Ørland og Åfjord en eierandel på 100 prosent, mens Leksvik og Roan eier 20 prosent.

I kroner og øre bidrar Leksvik og Rissa med til sammen cirka 2,3 millioner kroner i Fosen Helse IKS i år.

I innstillinga skriver Bolås at det trolig ikke være «noen stor økonomisk gevinst» ved å tre ut av selskapet, foruten besparelser for administrasjonskostnader i selskapet på cirka 700.000 kroner.

Styrket tjenesteutvikling

«Den viktigste faktoren ved en eventuell oppsigelse av avtalen med Fosen Helse IKS er knyttet til etableringen av Indre Fosen. Målet med kommunereformen er større, mer robuste kommuner med økt makt og myndighet. Det å bruke pengene i egen kommune, vil styrke den generelle tjenesteutviklingen i Indre Fosen kommune, noe som anses som svært viktig i oppstartsfasen», skriver prosjektlederen.

Tor Langvold, styreleder i Fosen Helse IKS, håper politikerne som skal behandle saken velger å fortsette deltakelsen i selskapet.

Alvorlige konsekvenser

Han mener nemlig en eventuell utmelding vil få alvorlige konsekvenser for hele Fosen.

- Det ene er den psykologiske effekten en utmelding kan få. Dersom Indre Fosen avslutter sitt eierskap i Fosen Helse vil det helt sikkert bli diskusjoner internt i de andre eierkommunene om hvorvidt man ønsker å fortsette. Dermed truer en utmelding hele grunnlaget for en slik organisasjon, sier Langvold og peker på at den økonomiske byrden for tjenestene i så fall må fordeles på færre kommuner.

Kan opphøre

- Det vil igjen føre til tjenestetilbudet til gjenværende kommunene blir redusert. Da kan vi risikere at ytterligere flere kommuner melder seg ut og at Fosen Helse IKS opphører som sådan, sier Langvold.

Han frykter også at en utmelding vil svekke regionens stilling i forhandlinger med St. Olavs hospital.

- Slik det er i dag har Fosen en plass ved bordet når beslutningene tas. Den kan vi risikere å miste dersom vi ikke lenger står samlet som en region. Da kan vi ende opp med et slags EØS-forhold til St. Olavs ved at andre regioner bestemmer hva vi skal gjøre uten at vi selv har noen innvirkning på vedtakene, sier Langvold.

- Ikke mannskap eller kompetanse

- Men hva om Rissa og Leksvik har funnet ut at de kan løse de samme oppgavene til samme eller rimeligere pris enn det Fosen Helse tilbyr?

- Jo, det kan være. Men jeg tror ikke de har mannskap eller kompetanse alene til å løse de samme oppgavene som Fosen Helse i dag tilbyr.

- Ikke minst dette med forskning og utvikling, som har vært et mantra i Fosen Helse. Det vil det ikke være rom i en så liten kommune. Det er nemlig ikke så stor forskjell på å være en kommune med 6500 innbyggere og en kommune med 10 000 innbyggere, sier han.

Starten på slutten?

Langvold er bekymret for at også andre Fosen-samarbeid kan slå sprekker nå som Fosen Helse IKS står i fare.

- Jeg er redd vi kan få en dominoeffekt der kommunene melder seg ut av andre typer regionale samarbeid. Det er en dramatisk situasjon for Fosen. Ei utmelding kan være starten på slutten for alt vi har bygd opp siden 2000-tallet, sier Langvold og peker på Fosen-samarbeid om oppgaver innen barnevern, helse og administrasjon.

Da Ørland kommune meldte seg ut av interkommunale Fosen IKT i fjor skapte dette flere negative ringvirkninger, særlig når det gjelder legejournaler, forklarer Langvold.

- Det er et paradoks at vi forsøker å bøte på småkommune-problematikken ved å opprette vertskommuner og interkommunale samarbeid, for så at kommunene melder seg ut og trekker i hver sin retning, sier han.

Avventer møtet

Ordfører i Leksvik, Steinar Saghaug (H) ønsker ikke å si hvorvidt han vil støtte vurderinga til Bolås.

-  Jeg ønsker ikke å ta stilling til det før vi skal drøfte saken i fellesnemnda, sier Saghaug.

Det har ikke lyktes Fosna-Folket å få en kommentar fra Rissa-ordfører Ove Vollan.

Styreleder Tor Langvold i Fosen Helse IKS mener situasjonen er dramatisk. Foto: Ina Marie Haugen