- Jeg håper dette kan bli det samlingspunktet som bygda vår så sårt trenger. Et sted der foreldrene slipper av barna på trening. Så kan de selv hoppe i badet eller bare slå seg ned å prate med noen. Det skal myldre av liv der, sier Aps Barbro Hølaas Vang (Ap) som har ledet flerbrukshusgruppa siden mai i år.

Gamle planer

Planene om både basseng og flerbrukshus er flere år gamle. Aud Dagmar Ramdal (Sp) har jobbet med bassengprosjektet siden 2012.

- Det gamle bassenget på Testmann Minne skole ble bygd i 1967, sier hun mer for å påpeke at det er på tide med et nytt.

Det gamle bassenget er per i dag i svært dårlig forfatning.

Barbro Hølaas Vang forteller at hun, ektemannen og Ap-kollega Knut Ola Vang samt Terje og Tone Aunan også hadde startet tankeprosessen om et flerbrukshus for flere år siden.

- Jeg tror det i hvert fall må være fire år siden. Den gangen var det jo et luftslott. Derfor er det artig å se hvor langt planene har kommet i dag, påpeker Hølaas Vang.

Kultur

Leksvik kommune har de siste årene slitt økonomisk, men er nå ute av Robek-lista. I desember i fjor ble det satt av 45 millioner kroner i investeringsplanen til nytt basseng. Etter valget ble også Hølaas Vang med i bassenggruppa som gruppas «kulturelle alibi». Først i vår ble det satt ned en gruppe som skulle jobbe med flerbruksbiten. Den gruppa har Hølaas Vang ledet. Gruppas arbeid munnet ut i planer om kultursal med 260 sitteplasser, bibliotek med mer.

110 mill.

Nå er bassenget og flerbrukshuset mer eller mindre sydd sammen til et felles prosjekt. Den totale kostnadsrammen er beregnet til om lag 110 millioner kroner. Planen er at rundt 40 millioner kroner skal dekkes via ulike tilskudd som tippemidler og refusjon av merverdiavgift. Det vil si at den kommunale kostnaden per i dag er beregnet til om lag 70 millioner kroner. Den endelige søknaden om tippemidler til prosjektet skal sendes innen 15. januar neste år. Rissa- og Leksvik kommunestyre gjorde torsdag denne uka vedtak om en felles avtale om bassenganlegget som trolig vil utløse ekstra tilskudd til prosjektet. Bassenget er som nevnt allerede lagt inn i Leksvik kommunes investeringsplan, men ytterligere millioner til flerbrukshus skal trolig behandles i desember.

- Jeg har følt det har vært rimelig stor motstand mot den biten med flerbrukshus helt frem til i høst. Motargumentene har vært at vi ikke trenger noe nytt, og at vi må klare oss med det vi har. Nå føler jeg mange har snudd og at det er en helt annen positivitet. Ordfører Steinar Saghaug (H) virker veldig positiv. Det er behov for nytt bibliotek. Det vi har i Leksvik er fryktelig dårlig besøkt. Vi må gjøre noe. Dessuten har det kulturelle vært litt forsømt i Leksvik. Vi trenger dette. Det er bare økonomien som kan stoppe det nå, sier Hølaas Vang.

Bygges sammen

Det nye bygget er tenkt bygd der hvor det er parkeringsplass og rundkjøring ved dagens idrettshall i Leksvik. Flerbrukshuset vil bli bygd sammen med den eksisterende hallen med en seksjoneringsvegg mellom. Det nye bygget vil i henhold til de nåværende planene få totalt fire etasjer og bli litt høyere enn dagens idrettshall. Det er allerede gjort grunnundersøkelser med tanke på bygging. Det er leiregrunn på stedet, men dybden ned til fjell varierer kun fra 1- til 3 meter. Dersom det blir bygging, vil leiren byttes ut med fundamentering på fjell.

Squash, spinning og svømming

Her er en oversikt over hvordan flerbrukshuset kan bli:

1. etasje (kjeller)

  • Teknisk rom.

  • Bunnen av bassengene.

2. etasje (sokkel)

Vil være på samme gulvnivå som håndballbanen i dagens idrettshall.

  • 1 stort basseng. 12,5 meter bredt og 25 meter langt. 6 svømmebaner. Stupemulighet fra stupebrett fra 1 meters høyde og fra plattform fra 3 meters høyde. Bassenget vil være 4 meter dypt på det dypeste.

  • 1 opplæringsbasseng. 8,5 meter bredt og 12,5 meter langt. Bassenget vil ha bunn som kan heves og senkes slik at dybden kan tilpasses etter behov.

  • 1 squashrom.

  • 1 spinningrom på 60 kvadratmeter med plass til 20 sykler.

  • 1 styrkerom på 100 kvadratmeter.

  • Garderober, dusj, badstue og mer.

3. etasje (hovedinngang)

Området utenfor og rundt flerbrukshuset vil bli fylt opp slik at hovedinngangen blir i denne etasjen, altså en etasje over dagens hovedinngang til Leksvikhallen.

  • Bibliotek.

  • Vrimleareal.

  • Hovedkjøkken og kiosk.

  • Aktivitetssal med en 14,5 til 15 meter bred scene og uttrekkbart amfi med 260 sitteplasser. Scenen vil være på samme nivå som salen for øvrig. Salen er tenkt til både kulturelle aktiviteter som konserter, men kan også benyttes til danseøving og annet.

  • Garderober, sminkerom og backstagefasiliteter.

  • Lokaler til ungdomsklubb.

4. etasje

  • Vrimleareal.

  • Inngang til aktivitetssal når amfiet er trukket ut.

  • Øvingsrom for kulturskolen.

  • Garderobe, toalett med mer.

  • Utsikt ned mot biblioteket.

Ny vei

Foruten politisk behandling i Leksvik kommune, er det også andre skjær i sjøen for prosjektet. Plasseringen av flerbrukshuset, gjør at det må bygges ny vei ned til Trøa. Denne veien er allerede kostnadsberegnet til 2,1 millioner kroner, og er tenkt bygd på skrå ned skråningen fra Vonheim-siden og ned til fotballbanene i Trøa. Her gjenstår grunnundersøkelser i skråningen.

Ettersom flerbrukshallen er tenkt bygd på dagens parkeringsplass, blir det følgelig en utfordring med nok parkeringsplasser rundt den nye storstua. Dette har vært et diskusjonstema på flere møter i arbeidsgruppene, og temaet var også oppe til debatt i møtet fredag. Aud Dagmar Ramdal, som er saksordfører for basseng, mener folk må kunne finne seg i å gå noen meter.

- Det er mange parkeringsplasser i Trøa. Det er et alternativ å lage en trapp eller noe rett opp skråningen til hallen. Det finnes muligheter, mener hun.

Kan står ferdig om to år

Flere selskap er nå inne i bildet for å bistå med å få prosjektet i havn. Talde prosjektstyring AS har ansvar for prosjektstyringen. Sweco har hovedansvaret for skisseprosjektet samt landskapsarkitekturen, mens arkitektfirmaet Letnes tegner selve bygningen.

Arbeidsgruppa satte tidligere i år en fremdriftsplan med mål om byggestart allerede i mai 2017. Dersom det går i boks, kan flerbrukshuset stå ferdig allerede høsten 2018.

- Tror du det blir flerbrukshus nå?

- Jeg håper det. Og jeg tror at det blir. Det virker som det er politisk vilje til dette nå.

- Hva vil et slikt bygg bety for bygda?

- Jeg tror det vil gi bygda et løft. Dette kommer til å glede store og små. Jeg kan ikke skjønne at dette skulle være noe annet enn positivt, sier Aud Dagmar Ramdal.

Arkitekt Kåre Herstad svarer på spørsmål i arbeidsgruppas møte i kommunestyresalen i Leksvik fredag. Foto: Alexander Killingberg
Arkitekt Kåre Herstad fra Letnes arkitektskontor AS forklarer hvordan de har tenkt bygget. Her viser han frem 2. etasjene, eller sokkelen, med de to bassengene samt garderober. Foto: Alexander Killingberg
Aud Dagmar Ramdal ved Leksvikhallen. Dersom flerbrukshuset blir bygd etter dagens planer, vil det strekke seg fra idrettshallen i bakgrunnen og cirka frem til der hvor Ramdal står. Foto: Alexander Killingberg
Skisse som viser hvordan det nye flerbrukshuset kan bli seende ut fra hovedinngangspartiet på øversiden. Dagens idrettshall er til høyre. Fotballbanene i Trøa blir bak bygget og ned skråningen på den andre siden. Foto: Letnes arkitektkontor AS