Turen startet i Yosemite, før det bar videre til Red Rocks i Nevada, Indian Creek i Utah og Joshua Tree i California.

- En opplevelse

- Det var en opplevelse, og det var godt å få byttet ut en regnfull høst her hjemme med sol og klatring der, forteller han.

Turen var godt planlagt av Torje og hans fire klatrekamerater, som hadde bestemt seg for å få til en langtur sammen i løpet av året. Torje har hele tiden levd et aktivt liv, men selve klatringen startet han for fullt med for tre år siden.

- Jeg har vel klatret litt hele tiden, men det var vel for tre år siden at jeg begynte for fullt, forteller han.

- Er du en våghals?

- Det kommer vel litt an på hvem du spør, men jeg er jo litt drevet av adrenalin og liker at det skjer noe. Jeg lever et ganske aktivt liv som stort sett handler om tur, enten det er på ski, under vann eller å klatre i fjellet, sier Stenkjær, som i det daglige jobber som elektroingeniør.

- Tiltrekkes av fjellet

Stenkjær forklarer at han alltid har vært mye i naturen, og at han forsøker å få jobbet seg opp noen langhelger i ny og ne slik at han får tid noen langhelger i fjellet innimellom.

- Jeg tiltrekkes av fjellet, og fjellsider som ser spennende ut å utforske, forklarer han.

- Har du noen gang kjent på høydeskrekk?

- Jeg kan vel ikke påstå at jeg har høydeskrekk nå, men jeg kjente litt på de under de første turene mine. Munkstigen var den første erfaringen min med klatresæle, det var spennende å henge i vaieren, da var jeg vel 18 år gammel, forteller Stenkjær.

Han forklarer at det i Leksvik ikke akkurat har vært det store miljøet for ekstremsport som klatring og ski i bratte fjellsider, men tror at klatremiljøet er i ferd med å vokse på Fosen.

- Selv om det ikke er så mange klatreplasser på Fosen, er det veldig fint på Selnes i Rissa og Harbak i Åfjord. Det er supert ved Selnes, og om vi utvider til Nord-Trøndelag så har vi også Flatanger der det er fint å klatre, forteller Stenkjær.

Han synes det er fint å kunne klatre i nærheten, og når han møter nye folk som har interesse av klatring så viser Torje frem de fine plassene på Fosen.

- Et miljø i vekst

- Det begynner å bli et større miljø, og jeg vet at det blant annet er startet en klatreklubb i Rissa, det er nok absolutt et miljø i vekst.

- Har du noen gode tips til de som er nysgjerrige på denne sporten?

- Ja, man må komme seg inn i et miljø, og være flere. Finne folk som har de samme interessene. Det har vært helt avgjørende for meg å ha blitt kjent med folk som har samme utgangspunkt, forteller Torje.

Selv nevner han fjellsportgruppa til Trondheim turistforening som en fin plass å starte, der er de åpne for å dra på turer, og det er alfa og omega å ha et godt miljø rundt seg hvis man skal klare å komme seg i gang ordentlig, forklarer han.

- Har du noen gang hatt noen uhell i fjellet?

Heldigvis ikke, men skal innrømme at det har vært nære på noen ganger.  Konsekvensen av feil kan være store, men om vi beholder roen, har riktig fokus og gjør jobben vår så har vi marginene på vår side. Når man driver med fjellklatring er det viktig å ta forholdsregler. Gjør du det, og ikke legger ut på tur over evne, så behøver ikke risikoen å være så stor. Ingen turer er viktigere enn å komme trygt hjem.

- Norge er favorittlandet

- Hva er den skumleste eller mest krevende klatreturen du har vært på?

- Det skumleste kan være enkelthendelser, men på USA-turen nå så brukte vi fire dager på en storvegg, det var kanskje den turen jeg har vært på som det var knyttet mest spenning til på forhånd. Da hadde vi fem dager på å komme opp og ned, og tidspress på mat og drikke.

Selv om han har klatret på mange spennende steder rundt om i ulike land, forteller Stenkjær at Norge likevel er favorittlandet. Det er vanskelig å peke ut en spesiell tur som favoritt, da det gjerne er hele opplevelsen rundt, turfølget og stemningen som skaper de beste opplevelsene.

- Det er veldig mange fine plasser i Norge, men Lofoten er min favoritt. Jeg liker meg best i Norge, enten det er under vann, på vann eller i fjellet, sier Stenkjær.

- Om å komme seg ut

- Det må ikke være ekstremt for at det skal være bra. Turene her på Selnes med god stemning og bra vær, det kan være noen av de fineste helgene. Det handler mest om det å bare komme seg ut, forteller han.

Nå er vintersesongen så smått i gang flere steder, og selv om det er litt farligere å klatre på is så er klatringen likevel en helårssport.

- Isklatresesongen har startet så smått, som ved Drivdalen i Oppdal er det allerede is enkelte steder. På vinteren er det litt mer utfordrende i bratt og isete terreng, men vi klatrer gjerne med ski på ryggen for å kunne kjøre fjellsida ned igjen, forteller Stenkjær.

Varebilen er gjort om til bobil, med seng og plass til alt av nødvendig utstyr, men selv om det blir en del kjøring så er det likevel nettene ute i naturen som er det gjeveste.

- Det blir mange netter i telt og sovepose i løpet av et år, sier Torje.

Håper å inspirere andre

Minner fra turene sine deler Torje på Instagram, og håpet er at han på den måten kan inspirere flere til å komme seg ut i naturen.

- Jeg håper jo at det kan inspirere andre, jeg henter selv mye inspirasjon via Instagram. Det er helt klart et verktøy, og vi sjekker gjerne kule bilder fra forskjellige steder for å finne gode forhold og nye turmål, sier Torje.

Øverst i saken kan du se video fra Torjes klatretur i USA!