- Jeg har ingen tillit til dagens politiske ledelse i Leksvik, og greier ikke å motivere meg for innsats fram til sammenslåingen med Rissa, sier Andreassen til Fosna-Folket. Forrige uke leverte hun sin oppsigelse. Andreassen tegner et sammensatt bilde av situasjonen som hun opplever i dag.

Mangler helhet

- Det startet med rådmann Kai Terje Dretviks permisjon. Jeg trodde det var viktig for både den politiske ledelsen og oss å få bruke hans kompetanse i den prosessen vi går inn i. I stedet velger politikerne å bruke 150.000 kroner på å granske en avtale som er lagt til side. Som personalsjef ville jeg gjerne brukt denne summen på å heve ansattes kompetanse i stedet. Vi er tross alt nettopp ute av Robek-lista. Nå opplever jeg at det er en mangel på helhetlig tenking fra politikernes side, forteller Andreassen.

Andreassen får støtte i sitt syn fra avtroppende kommunalsjef for oppvekst og kultur i Leksvik, Sissel Blix Aaknes. Aaknes valgte å si opp jobben i Leksvik tidligere i høst.

- Rådmann Dretvik satte sammen en ledergruppe og førte oss inn i et lederutviklingsprogram for å tenke helhetlig for hele kommunen, og samtidig jobbe tett sammen og utfylle hverandre til det beste for kommunen som organisasjon. Det ble opparbeidet en trygghet og tillit innad i gruppen som gjorde at man kunne stå stødig i arbeidet med å snu kommunen fra en Robek-kommune til en kommune med en sunnere økonomi.

Hadde tillit

Andreassen forteller at hun opplevde at den administrative ledergruppen i Leksvik kommune var svært godt sammensveiset under Dretviks ledelse, og samarbeidet til beste for kommunen og innbyggerne om å utnytte hverandres kompetanse. Andreassen forklarer også at hun opplevde at den politiske ledelsen i forrige valgperiode, med Einar Strøm (Sp) som ordfører og Jahn K. Winge (H) som varaordfører, viste den administrative ledelsen nødvendig tillit i det krevende arbeidet med å friskmelde Leksvik-økonomien. Hun synes også at Dretvik, som nå har permisjon fra stillingen som rådmann, har fått ufortjent mye av kritikken mot arbeidsavtalen han signerte med tidligere ordfører og varaordfører i juni 2015.

- Det var ingen ansatte eller tillitsvalgte som kastet seg på i mediekjøret mot Kai Terje Dretvik.

- Dårlig løsning

Et vesentlig ankepunkt mot dagens politiske ledelse for Andreassen er prosessen fram mot ansettelsen av Rissa-rådmann Vigdis Bolås som fungerende rådmann også i Leksvik etter at Dretvik gikk ut i permisjon.

- Fra ledergruppa ble kommunisert at Bjørn Ståle Aalberg (kommunalsjef helse og omsorg i Leksvik, red. anm.) var vårt ønske som fungerende rådmann. Han har vært nestkommanderende for Dretvik. Men vi opplevde overhodet ikke å bli tatt med på råd. I stedet ble det i det skjulte forhandlet fram en løsning med Bolås. Jeg synes det er en dårlig løsning å ansette en rådmann som på samme tid skal utvise lojalitet til to kommuner. For mange av oss oppleves dette som å servere Leksvik på et sølvfat til Rissa. Nå har den politiske ledelsen i Leksvik gitt bukta og begge endene til lederne på rådhuset i Rissa.

- Svekket muligheten

Sissel Blix Aaknes forklarer at i møte med ordfører og varaordfører hvor løsningen med Rissa-rådmannen ble presentert, ble det fra ledergruppa etterspurt begrunnelse for vurderinger bak valget.

- I tidligere møter var det stilt spørsmål om Rissa-rådmannen var en aktuell kandidat inn, da det var naturlig å spørre om dette siden sammenslåing er nært forestående. Dette ble benektet i to møter med ledergruppen. Når denne løsningen så blir presentert likevel, ble det etterspurt hvilke vurderinger som nå var gjort siden ingen av de kandidatene som tidligere var nevnt ble valgt. Ledergruppen påpekte også at dette ville svekke muligheten i konkurranse rundt lederstillingene i Indre Fosen, siden den politiske ledelsen i kommunen nå viser en slik mistillit mot den administrative ledelsen, og velger å hoppe over ledergruppen når ny rådmann skal konstitueres frem til 1. januar 2018. Både ordfører og varaordfører forsikret da at de ikke vil akseptere at det ikke blir med ledere fra Leksvik kommune inn i ledelsen i Indre Fosen. I tillegg var de tydelige på at dette ikke er et tegn på mistillit, men at bestillingen fra formannskapet var å få en rådmann som de hadde politisk tillit til. Ordføreren benektet også at han i tidligere møter hadde sagt at Rissa-rådmannen ikke var aktuell kandidat som konstituert rådmann i Leksvik i perioden frem mot sammenslåing, forteller Aaknes.

- Politikerne valgte med dette å fjerne sin administrative toppleder som hele veien har jobbet for at Leksvik kommune ikke skulle bli «gitt bort» når vi nå går inn i den nye kommunen, og for at Leksvik sine interesser skulle bli ivaretatt. Valget rundt det å benytte felles rådmann i forhandlingsprosessen mellom de to kommunene, viser at man ivaretar de 50 prosent av befolkningen som sa ja til kommunesammenslåingen, mens de 50 prosent som sa nei nå er glemt, mener Aaknes.

- Nå er det valgt ut hvem som skal sitte videre i Indre Fosen sin ledergruppe, og her sitter det ingen fra Leksvik kommunes ledergruppe. Hva som har foregått av prosesser og evenuelle avtaler mellom politisk ledelse i Leksvik og politisk og administrativ ledelse i Rissa etter at avtalen om hvem som skulle bli rådmann i Indre Fosen ble inngått, ja det kan man jo bare undre seg over, sier Sissel Blix Aaknes.

Tre av seks er ute

- Dretvik ville vært den beste til å ivareta Leksviks interesser i fusjonsprosessen fram til 2018. Jeg opplevde at han var tett på folk, og hadde et indre fokus som skapte sterk lojalitet, sier avtroppende personalsjef Kristin Andreassen.

Før Andreassen sommeren 2015 ble fast ansatt som personalsjef i Leksvik hadde hun vært utleid til kommunen fra Rissa kommune. I Rissa kommune startet hun så tidlig som i 1988, og var blant annet konstituert enhetsleder før hun begynte i Leksvik kommune.

Lederflukten i Leksvik startet med at oppvekstsjef Sissel Blix Aaknes tidligere i høst sa opp stillingen. Med både Dretvik og Andreassen ute i tillegg, så er tre av seks i den administrative ledergruppa borte i løpet av kort tid.

- Når Dretvik fortalte at han skulle bli kommuneadvokat i stedet for rådmann i den nye kommunen, startet jeg å se etter mulige stillinger. Dretvik sin lederstrategi og ledelsesstruktur oppleves som veldig god, og hans fokus på organisasjonen er særlig viktig i en sammenslåingsprosess, men også i den ordinære hverdagen. Når det så ble klart at Dretvik skulle ut i permisjon, og heller ikke skulle lede ledergruppen videre i prosessen, ble jobbsøkingen intensivert og flere søknader ble sendt. Heldigvis fikk jeg rask tilbakemelding fra Osen med tilbud om jobb, og valgte selvfølgelig å svare ja til dette tilbudet. Det å få jobbe under rådmann Leirset ser jeg fram til, da også han har mange av de kvalitetene som jeg verdsetter hos en leder, sier Sissel Blix Aaknes.

To til Osen kommune

- Da vi opplevde at dagens politikere startet kjøret mot Dretvik og det oppsto en mediestorm var det flere av oss som startet å søke på andre stillinger. Politikernes håndtering, med mangel på informasjon og inkludering, gjorde at jeg mistet lysten til å fortsette på laget. Respekten for de folkevalgte forsvant. I motsetning til Strøm og Winge, som var dyktige til å gi oss tilbakemeldinger og fikk oss til å føle at vi var ønsket, sier avtroppende personalsjef Kristin Andreassen.

Nå har hun oppsigelsestid i Leksvik kommune ut januar 2017, men håper å få slippe tidligere. Andreassen har allerede fått seg ny jobb, med tilsvarende arbeidsoppgaver som i dag, i Osen kommune. Der blir hun kollega med Sissel Blix Aaknes.

- Hva med Leksviks identitet?

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Leksvik kommune, Audgunn Nilsen, sier at hun har forståelse for kritikken ledergruppa nå retter mot den politiske ledelsen. Nilsen satt som representant for Leksvik i partssammensatt utvalg, som var involvert i prosessen med å sette sammen ledergruppa for nye Indre Fosen kommune.

- Tillitsvalgte støttet også innstillingen min, sa Bolås til Fosna-Folket da avisa onsdag spurte om hun syntes det var problematisk at ingen fra ledelsen i Leksvik blir med inn i toppledelsen i Indre Fosen kommune.

Hovedtillitsvalgt Nilsen beskriver at dette i beste fall dreier seg om en slags «stilltiende støtte».

- Utlysningsteksten gikk ut til lederne før vi ble involvert, sier Nilsen. Hun mener en annen formulering i utlysningene kunne gitt et annet resultat, der også Leksvik hadde blitt representert i ledergruppa for Indre Fosen kommune. Hun sier at hun som tillitsvalgt heller ikke ble engasjert i kontakten og dialogen med konsulentselskapet som ble engasjert til å vurdere kandidatene.

- Hvordan skal Leksviks identitet og kultur bli tatt med videre nå, undrer hovedtillitsvalgt Audgunn Nilsen i Fagforbundet i Leksvik.

Les mer: Slik svarer ordfører og varaordfører på kritikken

Kristin Andreassen skryter av tidligere Leksvik ordfører Einar Strøm (t.v.). - Strøm og Jahn Winge var dyktige til å gi oss tilbakemeldinger og fikk oss til å føle at vi var ønsket, sier Andreassen. På bildet er tidligere Leksvik-ordfører Strøm sammen med nåværende Rissa-ordfører Ove Vollan (H). Foto: Arkiv