- Det har blitt flere og flere saker hvor barn har seksuell omgang med barn. Dette er saker hvor tiltalte er like over kriminell lavalder (15 år, red.anm.), og hvor fornærmede er såpass mye yngre at det ikke kan sies å være en jevnbyrdighet i alder. Når aldersforskjellen er på tre-fire år eller mer, så er det ikke snakk om noen jevnbyrdighet i alder. Det har blitt såpass mange slike saker, at det ikke ses på som noe særskilt lenger, sier han.

15-åring tiltalt

En 15 år gammel gutt fra Fosen er av Statsadvokatene i Trøndelag satt under tiltale for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 14 år. Ifølge tiltalen skal gutten «ved en eller flere anledninger» ha hatt seksuell omgang med et annet barn. Fornærmede i saken er vesentlig yngre enn 14 år gammel. Strafferammen for forholdet er på fra 3- til 15 års fengsel.

Fosna-Folket har forsøkt å få en kommentar fra tiltaltes forsvarer.

Yngre enn 15 år

Denne saken er ifølge Soknes langt ifra unik. Soknes opplyser om at han også er kjent med at det er flere saker hvor den eldste parten er under den kriminelle lavalderen.

- Dette er tilfeller hvor den eldste av de to for eksempel er 14 år. Disse sakene blir også etterforsket, men det blir ingen straffereaksjon siden vedkommende er under den kriminelle lavalderen, forklarer han.

Kan slippe straff

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. I tillegg til at straffeloven skiller mellom seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende adferd, skiller den også mellom seksuell omgang med barn under 16 år og det som i loven nå kalles voldtekt av barn under 14 år (se fakta). I tillegg gir straffelovens paragraf 308 mulighet for strafferabatt eller totalt straffbortfall «dersom de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling».

- Dersom de involverte er jevnbyrdige i alder, utvikling og at det var frivillig fra begges side, kan de involverte slippe straff. Ingen under 16 år har i utgangspunktet lov til å ha seksuell omgang, men dersom for eksempel to 15-åringer har seksuell omgang, vil de være jevnbyrdige i alder og kan dermed slippe straff. Når det gjelder jevnbyrdighet i utvikling, så handler dette om det mentale nivået. Ved en del voksne overgripere ser man gjerne at de er voksne i alder, men ikke på det mentale plan. Dette er for eksempel personer som er lettere psykisk utviklingshemmet, forklarer førstestatsadvokat Soknes.

Sjelden med fengsel

Førstestatsadvokaten påpeker også at det er svært sjeldent at barn under 18 år blir fengslet i Norge.

- Barn under 18 år skal i utgangspunktet ikke i fengsel. Unntaket er dersom særlige grunner foreligger. Barn under 18 år får gjerne en betinget dom med krav om å gjennomføre det som kalles et ungdomsprogram. Der er målsettingen at programmet skal korrigere adferden til vedkommende, forklarer Soknes.

Merker økning

Også etterforskningsleder Roy Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt sier at de også merker en økning i antall saker hvor relativt unge menn har seksuell omgang med barn under 16 år.

- Vi har flere slike saker nå enn før. Om det skjer mer sånt nå for tida, eller om det bare er flere av sakene som meldes til politiet sammenlignet med tidligere, er vanskelig å si noe om, sier han.

Hoøen forteller at det er sjeldent at mistenkte i sakene er så unge som 15 år gamle, og at det i sakene han kjenner på Fosen stort sett har vært menn i 18- til 20-årsalderen.

Straffeloven av 2005. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix