Det skriver Norske Lakseelver i en rapport.  Norske Lakseelver er næringsorganisasjon for rettighetshavere til fiske i vassdrag med laks, sjøørret og sjørøye.

Minus 14 prosent

Det foreløpige oppsummeringa er basert på innrapporteringer fra 44 sentrale elver. Av eleven i Fosen er Skauga i Rissa. Her har det i snitt blitt tatt 312 laks de siste ti åra. 270 laks i løpet av 2016-sesongen representerer en nedgang på 14 prosent i forhold til det nevnte snittet.

Den største laksen som ble tatt i Skauga var på 14 kilo i år, og den var det Geir Stig Strandstad som landet i valdet Sætherhølen i august. Dette var en stor rugg til Skauga å være, som i første rekke regnes som en god smålakselv.

– Sesongen begynte bra

«Namsen i Nord-Trøndelag som opplevde et godt innsig av storlaks tidlig på sommeren, havnet akkurat på tiårsgjennomsnittet. Av andre kjente trøndelagselver, landet både Orkla, Gaula og Skauga et stykke under snitt», opplyser Norske Lakseelver i sin rapport.

– Sesongen begynte med et bra innsig av storlaks, noe som førte til jubelrop fra fiskerne i mange elver. Men smålaksen, som kommer seinere på sommeren, har uteblitt eller vært direkte fraværende mange steder. Dette er bekymringsverdig og vi avventer forskernes forklaring, forteller fagansvarlig i Norske Lakseelver, Erik Sterud i den samme rapporten.

Dykkere fra Trondheim Omland fiskeadministrasjon (TOFA) fikk denne en hunnfisk på hele tolv kilo under gytefisktelling i Skauga i 2015. Fisken var en oppdrettslaks. Foto: TOFA