Med tre måneders knallhardt arbeid i bagasjen reiste Ole Erik Melum ned til Hankø i Østfold for å kjempe om å bli landets beste blomsterdekoratør forrige uke. Dette var bjugningens niende norgesmesterskap, men teften for blomster, teknikk og kreative kreasjoner går så langt som 30 år tilbake i tid.

14. plass

Bjugningen jobber til daglig som frilanser, men representerte Drivstua AS under NM.  Årets mesterskap gikk ikke helt slik Ole Erik hadde forventet, og han endte til slutt på 14. plass i seniorklassen.

- Det gikk «skit». Folket og publikum likte verkene mine godt, men det gjorde ikke dommerne, sier Ole Erik.

NM i blomsterdekorering er inndelt i to individuelle arbeider, hvor de får utdelt den første oppgaven cirka tre måneder i forkant – mens den andre oppgaven skal være en overraskelse.

Kistedekor

I forberedt oppgave fikk Ole Erik og resten av norgeseliten i oppdrag å skape alternativt kistedekor, laget på furu. Dommerne ser både på teknikk, tolkning av oppgaven, fargebruk og materialer i sin bedømmelse.

Ole Erik valgte å lage et blomsterkors på en furustokk.

- Jeg har vært med så pass lenge, at nå lager jeg det jeg vil lage. Jeg gjør det ikke for «please» andre, sier han.

Ifølge Ole Erik var det lite «klassisk» kistedekor å se blant blomsterdekoratørenes kreasjoner.

Tøyer grenser

- Det handler om å være kreativ og tøye grensene litt. Det kan nok se rart ut for allmuen, men det er en konkurranse, og da lager vi ting som vi vanligvis ikke gjør, forteller han.

Bjugningen høster inspirasjon fra både kollegaer og fagblader når han skal skape noe nytt. Han er ikke tvil om hva som skal til for å bli god.

- Arbeid, arbeid, arbeid, arbeid og arbeid. Jeg jobbet med verket mitt i tre måneder. Slik er det med alt, skal man bli god så må man bruke tid på det, sier han.

Kjempegod respons

Den beste plasseringen han har oppnådd i sine totalt ni NM er en solid 4. plass. Men for Ole Erik er det ikke bare trofeer og medaljer som betyr noe.

- Jeg er kjempefornøyd med mesterskapet, selv om det ikke ble topplassering. Jeg tok et valg om å lage det jeg ville, og da må jeg tåle det. Responsen fra publikum var kjempegod, og det er dessuten veldig artig å treffe andre som holder på med det samme, sier Ole Erik.

- Man blir aldri utlært, og det synes jeg er fantastisk, sier han.