Det var før sommeren at barnehagene i Roan kommune bestemte seg for å bygge tre vennskapsbenker med ulike farger og dekor. Benkene skal symbolisere vennskap, og være med på det forebyggende arbeidet mot mobbing.

Beroligende benk

- Arbeidet mot mobbing må begynne allerede i barnehagen. Vi prøver å lære barna at man kan være gode venner selv om man er uenige til tider. En slik vennskapsbenk kan være løsninga på så mangt. Her roer vi oss ned og har gode intensjoner, sier barnehagestyrer Unni Kristin Wiik i Roan kommune.

Tilbakemeldingene på prosjektet, fra både barnehagebarna og Roan-ordfører Einar Eian (H), var så gode at de ansatte bestemte seg for å anbefale slike benker til statsminister Erna Solberg (H).

- Hvorfor ikke gå helt til topps? Vi ser hva som skjer rundt om i verden. Det er ikke sikkert en slik benk hadde vært så dumt for verdens ledere heller, sier Wiik.

Roser tiltaket

«Vårt forslag er at du tar med deg en vennskapsbenk til alle verdens ledere, be de sette seg ned og snakke om saken en gang til», skriver Wiik i brevet til statsministeren.

I forrige uke kom svaret, i et brev datert 16. oktober:

«Kjære store og små ved Roan kommunale barnehager.

Tusen takk for brevet deres. Det var spennende å lese om vennskapsbenkene deres. Jeg skulle ønske at en slik benk hadde løst de vanskelige konfliktene som verdens ledere står midt oppe i. Dessverre skal det nok mer til. Men det er lov å håpe at vennskapsbenkene kan hjelpe barna i deres barnehager til å bli flinkere til å løse konflikter i fremtiden. Jeg ønsker dere lykke til med dette flotte initiativet.

Med vennlig hilsen

Erna Solberg»

Gode konfliktløsere

Barnehagestyreren ble ikke overrasket over at de fikk svar fra statsministeren.

- Det skulle da bare mangle at man får svar når man sender en henvendelse. Statsministeren har tro på oss, sier hun.

Kanskje kan også verdens ledere lære noe av barna, mener Wiik.

- Barn er dyktige konfliktløsere og er lydhøre ovenfor hverandre. Det håper jeg de tar med seg inn i voksenlivet. De er framtidens ledere, sier barnehagestyreren.

Det var spennende å lese om vennskapsbenkene deres, skriver statsminister Erna Solberg i brevet til Roan barnehager. Foto: NTB scanpix