For vel to år siden kjøpte brødrene Richard og Trond Leikvang det gamle skolebygget i Oksvoll i Bjugn. Etter at lokalbefolkningas forsøk på å bygge om den nedlagte skolen til leiligheter ble skrinlagt, la de to 370 000 kroner på bordet for å sette i gang med et storstilt oppussingsprosjekt.

Nisjebedrift

Sammen driver de selskapet RITRO DA.

- Det har blitt en slags nisje for oss. Vi bygger om gamle bygninger til nye utleieleiligheter, forteller Richard Leikvang.

Brødrene, som kommer fra nabobygda Vallersund, eier også det gamle kommunehuset i Oksvoll og en rekke andre bygg på Fosen.

De nye leilighetene ved kommunehuset ble så populære at Leikvang-brødrene bestemte seg for å begi seg ut på et nok et prosjekt.

Økt etterspørsel

- Vi merket stor etterspørsel etter leilighetene. Vi vet også at det er større etterspørsel enn tilbud etter utleieenheter i Bjugn og omegn, sier Richard og påpeker at Oksvoll kun er åtte minutters kjøring fra Botngård.

Gammelskolen skal om et halvannet år huse 19 nye boenheter til utleie. Åtte av dem er allerede utleid.

- De minste leilighetene blir på 60 kvadratmeter og de største på 110 kvadratmeter, forteller Trond Leikvang.

Totalrenovering

I den ferdigstilte delen av bygget er det lite som vitner om at det en gang har vært en skole her. Innsiden har fått et realt ansiktsløft i form av nye vegger og tak, store vinduer og romslige verandaer og takterrasser. For å nevne noe.

- Det er snakk om ei totalrenovering, sier Richard mens han viser fram en av de største leilighetene som nærmer seg innflyttingsklar.

I byggetrinn to, som nå er i gang, finner man imidlertid levninger av klasserom, gamle lærebøker, instrumenter og klassebilder.

- Stod til forfall

Fasaden på tunet er bevart selv om rødfargen er blitt erstattet med grå og hvit, og man kan fortsatt hoppe paradis på falmet kritt ute i «skolegården».

- Folk i bygda er takknemlige for at vi tatt tak i skolebygget. Det stod til forfall da vi tok over, og flere var bekymret for hva som kom til å skje med det, sier de.

Leikvang-brødrene håper de nye boligene kan friste flere til å flytte til Oksvoll.

26 nye familier

- Fraflytting har vært et problem helt siden skolen og barnehagen ble lagt ned. Det var nesten ikke folk med små barn igjen, og da ville heller ikke mange flytte hit. Flere av leietakerne våre har barn, og kanskje kan trenden snu.

Det er snakk om ei tilflytting på totalt 26 familier til bygda.

- Det må sies å være en vesentlig økning. Det må bo folk på bygda også, smiler Richard.

I den ferdigstilte delen av bygget er det lite som vitner om at det en gang har vært en skole her, men tunets fasade er bevart. Foto: Ina Marie Haugen