Mandag kveld ble en håbrann oppdaget sammen med silda på Grøntvedt Pelagic. Haien, som er i familie med den større og fryktede hvithaien, veide om lag 25 kilo, forteller Marit Eide Dahl som jobber ved fabrikken.

25 kilo

- Den var cirka 25 kilo. Ganske fantastisk at den kom seg helskinnet gjennom røret som silda pumpes inn om. Gutta mener den kom med sporen først, sier Eide Dahl.

Det var sildebåten Norderveg som hadde arten i sin fangst om ble levert på Uthaug. Fangsten er tatt i et fangstområde som ligger langt ute i havet og et godt stykke nord for Fosen, opplyser Eide Dahl. Hun har ikke tidligere opplevd at det har kommet inn hai sammen med silda.

- En merkelig skapning

- Nei, jeg har ikke opplevd det før. Forleden kom det inn en raring kalt niøye, en merkelig skapning. Ellers er det ikke så uvanlig med innslag av torsk og annen vanlig matfisk, men jeg har ikke opplevd at det har kommet inn hai før, forteller hun.

Håbrann er en hai i håbrannfamilien og taes sporadisk langs norskekysten, forteller Geir Johsen, professor i marinbiologi ved NTNU.

-  Hos oss oppnår den en lengde på cirka 3 meter og en vekt på cirka 200 kilo. Da er den gjerne ca 12-13 år gammel. Håbrannens kjøtt lang mer velsmakende en svarthø, hågjel og pigghå som er vanlige haiarter i Norge, forteller Johsen.

Totalfredet

I tillegg til kjøttet har også lever og huden hatt økonomisk betydning i Norge tidligere, opplyser professoren.

- Håbrannen er rødlistet som direkte utrydningstruet og er totalfredet. Denne hurtigsvømmende arten fåes ofte i garn mens den følger etter sin favorittmat, sild og makrell, sier Johnsen.