I alt har 2451 personer hektet seg på vaieren og tatt turen til topps på Munken denne sesongen.  Klatresesongen startet 1. mai, og denne uka var det slutt for i år.

Mange nye

- Vi har hatt veldig mange nye klatrere i år. Det tror vi skyldes en artikkel om Munkstigen som sto i Adresseavisen i sommer. Særlig har vi opplevd en økning i antall familier som vil klatre, sier John Eirik Hindrum ved Hindrum Fjordsenter i Leksvik.

Det er fjordsenteret som står for utleie av klatreutstyr. Munkstigen eies av Hindrum skilag, og klatrestien er en viktig inntektskilde for skilaget. Grunneieren og Hindrum Fjordsenter har også inntekter av klatreaktiviteten.

Flest i fellesferien

- Vanligvis har det vært mest trøkk i den tiden skolen slutter i juni, men i år var det i fellesferien det var størst pågang, sier Hindrum.

Når man først har hektet seg på vaieren er det ikke mulig å klatre ned igjen om man ønsker det. Det finnes et par steder hvor man kan hekte seg av for å gå ned angrestien. Men er man forbi disse punktene er det ingen veg tilbake. Derfor er det opprettet en redningsgruppe som står klar til å bistå dem som av ulike årsaker ikke greier å klatre til topps for egen hjelp.

- I år har det vært lite å gjøre for gruppen. Den har vært ute bare noen få ganger. Det viser seg at det går mest på psyken når det stopper opp for klatrerne, sier Hindrum.

Åpner igjen 1. mai

Det er stort aldersspenn blant dem som tar turen opp Munkstigen.

- Vi har folk fra fem år til over 80 som klatrer. Nå har speidergruppa i Vanvikan hatt jobben med å ta ned vaieren på de strekkene hvor den er mest utsatt for snø og is. 1. mai neste år satser vi på å åpne for klatring igjen, opplyser Hindrum.