Ronny Berg fra Rissa jobber på Brekstad, og kjører til og fra jobb daglig. Han observerer stadig vilt langs veien, og mandag fikk han bruk for kniven han hadde liggende i bilen, da han stoppet ved Reitan næringspark ved Erviksletta i Bjugn, der noen hadde kjørt på en hjort.

Ventet på viltnemnda

- Den lå og sprella da jeg kom til dit, det så ikke ut som om de som hadde kjørt på den hadde tenkt å gjøre noe med det så jeg brukte kniven og tok livet av dyret, forteller Berg.

De som hadde kjørt på hjorten hadde varslet viltnemnda og ventet på at noen med gevær kom for å ta seg av dyret.

- Erfaringsmessig har jeg kniv i bilen, og valgte å bruke denne så hjorten ikke skulle lide mer. Det kom en kar med gevær dit da jeg dro fra stedet. De hadde varslet fra, men det kan jo ta noe tid før noen kommer og tar seg av dyret. Jeg har vært jeger i 30 år, og hovedsaken er jo at dyret ikke skal lide, så derfor valgte jeg å ta livet av hjorten så den ikke lå og pintes, sier Berg.

Blir skremt av jakta

Han forklarer at han ser dyr langs veien nesten hver eneste dag, og håper folk er ekstra forsiktige i trafikken i disse jakttider.

- I dag så jeg fire-fem stykker rett ved veien. Nå som det er jakt er det også flere kuer som springer og leiter etter kalvene sine som er blitt skutt, og mange blir skremt ut på og nær veien som følge av jakta, det er nok lurt å være ekstra observant i trafikken, sier han.

Han vil også oppfordre folk til å ha kniv i bilen, dersom de kan bruke denne riktig slik at de kan ta livet av et skadet dyr om uhellet skulle være ute.

- Så fremt man kan bruke den riktig, så oppfordrer jeg til å ha kniv liggende i bilen. Nå vet jeg ikke hva lovens lange arm sier om dette, det er jo ikke lov å bære kniv på offentlig sted. Men det kan jo være at man havner i en situasjon som dette der et dyr lider og i dette tilfellet så valgte jeg å gjøre slutt på det, sier Berg.

- Ring 02800

Politiet på Fosen har i den siste tida fått inn mange meldinger om påkjørt vilt, og oppfordrer publikum ved påkjørsel av vilt om å varsle fra til politiet slik at de kan kontakte viltnemnda og ettersøksring.

- Vi oppfordrer ikke folk til å kniv i bilen i den hensikt å avlive dyr. Vi har et system som har ansvar for dette, ligger dyret på veien eller tre meter fra veien så er det Statens Vegvesen som har ansvar. På Fosen er det Mesta som har ansvar for fylkesveiene, og ligger dyret på veien eller i grøfta så er det de som skal ta seg av dette. Har dyret dratt til skogs så settes ettersøksringen inn, sier Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt.

Han har derfor en klar beskjed til alle som kjører på vilt:

- Ved påkjørsel, ring 02800. Politiet varsler så den riktige ettersøksringen. Vi ser gjerne at området der det har skjedd en påkjørsel merkes på et eller annet vis, men som sagt så anbefaler vi publikum å ringe 02800, sier Stjern.