Aktivitetssenteret huser til daglig 20 brukere, der de fleste er mennesker med ulike behov for bistand i hverdagen. Tjenesten er underlagt PRO (Pleie, rehabilitering og omsorg), og har som mål å hjelpe brukerne til å få en meningsfylt og aktiv hverdag.

Tekstil, ved og trim

- Hensikten med ei slik befaring er å informere om drifta vår. Politikerne våre er ikke alltid like godt kjent med hva vi holder på med, og kan ofte blande oss sammen med SAVA, forteller fagleder Vigdis Furunes.

Hun loset formannskapet gjennom aktivitetssenteret lokaler, deriblant vedhallen, som brukes hyppig til kløyving av ved – som videre selges fra Stranda vedsentral. I tillegg til vedarbeid har brukerne også tilbud om tekstilverksted, søm, maling, trim og musikk.

Rød tråd

Furunes kunne fortelle flere suksesshistorier fra aktivitetssenteret, der brukerne trives, finner roen og bidrar til fellesskapet. Ifølge Furunes er fokus på individuell oppfølging en rød tråd for de seks ansatte.

Imidlertid har heller ikke aktivitetssenteret vært forskånet for sparetiltakene som ble iverksatt etter millionunderskuddet i Bjugn kommune i 2015.

- Utfordringa da blir særlig dette med å følge opp de individuelle behovene i ei sammensatt brukergruppe, sa Furunes under orienteringa til politikerne.

Presset bemanning

Rådmann Emil Raaen la ikke skjul på at aktivitetssenteret, som en del av PRO-tjenesten og dermed en av de største kommunale utgiftspostene, hadde blitt utsatt for kutt – i likhet med flere andre kommunale tjenester.

- Vi i aktivitetssenteret har nok vært relativt skånet for kuttene i lang tid. Men nå begynner også vi å merke det. Vi føler oss ikke så fredet lengre, sa Furunes og understreket viktigheten av kontinuitet og forutsigbarhet i personalet.

Kvalitetsprodukter

Hun ønsket imidlertid å ha fokus på virksomheten som sådan, og viste politikerne produktene som skapes ved aktivitetssenteret, særlig ved og egenproduksjon av tennbriketter.

- Vi får knallgode tilbakemeldinger både på veden og tennbrikettene våre, som lages for hånd. Samtidig kan den typen arbeid ofte være terapeutisk for brukerne våre, sa hun.

Furunes har til tross for stramt budsjett ambisjoner om å utvide tilbudet til brukerne ytterligere.

- Vi ønsker å få til et sanserom som kan virke beroligende. Denne typen prosjekter kan være knyttet til velferdsteknologi, sa hun under befaringa.