Thor Bretting er en mann med stor sans for frivillighet. Nå har han kombinert sin interesse for frivillighet og fotball med engasjementet for å bedre kåra til folk som lever i områder med krig.

Fotballfest

Bretting har i mange år stått i bresjen for et lokalt fotballag i det som blant annet gikk under navnet «Bondeligaen». Laget heter Rosenberg, og navnet er sjølsagt avledet av Trøndelags stolthet, Rosenborg. Da Ørland for ei tid tilbake begynte å bosette folk som hadde kommet til Norge som flyktninger, tok Bretting kontakt for å få dem med i det lokale fotballmiljøet. Fotball er noe som fenger over alt, over kulturelle og politiske grenser, og den nye utgaven av laget Rosenberg er et eksempel på det.

Innsamling

Forleden ble Bretting og hans unge fotballkumpaner enige om å gjøre en innsats i samband med TV-aksjonen. Flere av de nye ørlendingene kommer fra områder som årets TV-aksjon er spesielt rettet mot. Felles for disse områdene er at de rammet av krig, og folk der har skrikende behov for hjelp av mange sorter. Organisasjonen som står bak årets aksjon er Røde Kors. De er mange steder i verden anerkjent for sin nøytralitet, og derfor også en av de få organisasjoner som får komme inn i enkelte områder. Landene som midlene fra TV-aksjonen skal gå til er Sør-Sudan, Afghanistan, Libanon, Syria, Somalia, Myanmar, Honduras, El Salvador og Guatemala.

Opplegget

Bretting forteller at fotballcupen skal avholdes lørdag. Han har greid å stable åtte lag på beina med de av karene han har greid å få til å stille opp. Han har også lansert ideen om å få til to miksede lag der damene kan få lov til å prøve seg. Så langt er dette noe som ennå ikke er klart.

– Mange spekulerer ennå på om de skal hive seg med, men ingen er så lang påmeldt ennå. Vi har i alle fall pokaler til det, sier Bretting.

Et område der damen helt sikkert skal gjøre en innsats er innen matlaging. En gruppe blant damene skal bemanne kiosken. Der vil det blir solgt forfriskninger av ymse slag, blant annet et utvalg utsøkte kaker som garantert vil gjøre lykke blant dem som har sansen for slikt.

– Det vil blant annet fås kjøpt noen gode syriske kaker, sier Bretting.

Den gamle fotballspilleren fra Opphaug har fått seg et sett spiller nye kneledd og en del andre deler i plast og titan. De fungerer så godt at han sterkt vurderer om han skal hive seg med på matta under turneringa. Bretting har også meldt seg på for å gå som bøssebærer på innsamlingsdagen. Noen av spillerne kommer til å gå sammen med ham.