Det var i mai i fjor at en mann i 20-årene fra Fosen ble pågrepet og deretter varetektsfengslet i to uker. Mannen møtte ikke opp da rettssaken skulle begynne i Fosen tingrett i mai i år. Rettssaken ble derfor utsatt til midten av oktober, men heller ikke denne gang møtte tiltalte, som befinner i Spania.

Kan ikke tolereres

- Saken er nå berammet på nytt, til februar i 2017. Da må vi treffe tiltak som sørger for at tiltalte møter. Det kan i verste fall bety pågripelse og transport til Norge med bistand fra spansk politi, sier aktor Bjørn Kristian Soknes.

Etter det Soknes erfarer skal tiltalte ha gjort det tydelig at han ikke hadde noen intensjon om å møte i rettsaken.

- Han var godt kjent med datoene. To manglende oppmøter kan vi ikke tolerere, sier Soknes.

Voldtektsparagrafen

Mannen er tiltalt etter den såkalte voldtektsparagrafen: «Den som skaffer seg seksuell omgang ved vold eller truende adferd» og «den seksuelle omgang var samleie».

I tillegg er mannen tiltalt etter straffelovens paragraf 195 første ledd annet straffealternativ som gjelder seksuell omgang ved samleie med barn under 14 år. Dette fordi den fornærmede jenta var under 14 år da de angivelige overgrepene skjedde.

Nekter straffskyld

Ifølge tiltalen skal tiltalte ha hatt seksuell omgang med fornærmede «ved flere anledninger». Dette skal ha skjedd på privat bopel eller i bil.

I tiltalen heter det også at tiltalte «ved voldsanvendelse tiltvang seg seksuell omgang med fornærmede». Dette skal også ha skjedd ved flere anledninger. Siktede har benektet at han på noen måte hadde hatt et seksuelt forhold til fornærmede.

Strafferammen er ifølge aktor på opp til 15 år, og minimum tre år.

- Stor belastning

Ifølge Soknes har utsettelsene vært ytterligere belastende for fornærmede og hennes familie.

- At tiltalte unngår å møte ved to anledninger er en stor belastning, som de burde vært fritatt for.  Derfor må vi også gjøre det vi kan for at det ikke skjer igjen i februar, enten frivillig eller ved hjelp av spansk politi.

Hvorvidt manglende oppmøte vil ha noen betydning for en eventuell straff, ønsker ikke Soknes å spekulere i.

- Det blir opp til retten å vurdere, sier han.

Det har ikke lyktes Fosna-Folket å få en kommentar fra tiltaltes forsvarer.