David Changwe er konge i Mansa District i Zambia, et område halvparten så stort som Nord-Trøndelag og med over 100 000 innbyggere. Det ligger i grenseområdet mot Kongo. I Leksvik bor en av hans døtre og et barnebarn, prinsesse Dyness Changwe Berg og prinsesse Natasha Changwe Berg.

Fredskorpsdeltaker

Det er Rune Berg som er årsaken til at Leksvik har hatt en konge på besøk.

- Jeg arbeidet i Zambia i et skogbruksprosjekt for Fredskorpset i tre år. Det var da jeg traff Dyness som jeg etter hvert giftet meg med. Da visste jeg ikke at hun var prinsesse, forteller Berg.

Han og Dyness er nå skilt, men de bor begge i Leksvik.

- Det er helt uvirkelig at de er her. Jeg trodde ikke at jeg skulle få oppleve det, sier Rune som for første gang har fått sine tidligere svigerforeldre på besøk.

Han og familien har derimot vært på besøk i Zambia flere ganger.

- Det er første gangen de har vært oppe i fly, og de har aldri sett havet før. De bor 150 mil fra kysten. Vi kjørte ned til Tyskland og hentet dem for de har en datter som bor der, forteller Rune.

Konge i 60 år

Verken kong David eller dronning Eshniele snakker noe særlig engelsk, så Dyness må tolke fra det lokale språket bemba til norsk. Zambia har hele 73 språk.

- Hvor lenge har du vært konge?

- Jeg har vært konge siden faren min døde. Det er 60 år siden, sier David.

Rune forklarer hva det vil si å være konge i Mansa District.

- Han er en slags ordfører, men han er ikke valgt. Han er en rådgiver og en megler. Det er han som tar avgjørelser når noe skjer. Og når noen vil hilse på ham må de gå ned på kne og bøye hodet ned til bakken først. Hans eldste sønn vil overta kongetittelen når den tid kommer.

Farmer

I tillegg til kongegjerningen driver David også en farm.

- Farmen er på åtte hektar. Der dyrker vi mais, jordnøtter og forskjellige grønnsaker. Vi har ansatte som gjør arbeidet, forteller David.

- Og alt arbeidet gjøres manuelt uten maskiner, legger Dyness til.

Eldreomsorg

Forskjellene mellom Norge og Zambia er naturlig nok store, men det er enkelte ting som har gjort særlig inntrykk på kongeparet. Blant annet eldreomsorgen og pensjonsordningene vi har.

- I Zambia får de som slutter i arbeid en engangssum, og så må de klare seg på den. Og så er det vanlig at barn og barnebarn passer på de eldre når de får behov for omsorg, forklarer David.

Han synes også det er mye vatn her i Norge.

- Og så er veiene så svingete, smiler han.

Fikk se nordlyset

De har fått sett seg litt rundt i Trøndelag mens de har vært på besøk i Leksvik.

- Vi kjørte en tur ut til Stokkøya. Da forklarte jeg at havet de så var Atlanterhavet. Det syntes var spennende å se. Vi tok dem også med oss opp til et vatn på Leksvikskogen og rodde ut til en holme. Det var en fin opplevelse for dem, forteller Rune.

- Og så fikk pappa se nordlyset en kveld. Det syntes han var imponerende, sier Dyness.

Glad for å treffe barnebarnet

David og Eshniele har vært fire uker i Leksvik, og når dette leses har de reist tilbake til Afrika. Om det blir noen ny tur til Norge og Leksvik er usikkert.

- Det er trasig å reise alene når man er gammel, så det er ikke sikkert det blir noen flere besøk i Norge. Men det har vært kjempebra å treffe barnebarnet vårt og de andre her i Leksvik, sier kong David Changwe fra Zambia.