Ola Eian (23) fra Osen stiller som nasjonal talsperson i Grønn Ungdom, ungdomsorganisasjonen til Miljøpartiet De Grønne (MDG). Om nordfosningen, som har vokst opp både i Roan og Osen, blir valgt er det opp til organisasjonens landsmøte å avgjøre i slutten av november.

Mange hjertesaker

Eian meldte seg inn i partiet for drøye tre år siden, og engasjementet har vokst seg stadig større siden den gang. Nå sitter han i partiets arbeidsutvalg og MDGs programkomité.

- Jeg har alltid vært et friluftsmenneske. Men da jeg begynte å studere biologi oppdaget jeg at det ikke stod så bra til med miljøet vårt. Jeg ble derfor opptatt av å ta vare på den naturen jeg selv liker å bevege meg i. Hjertesakene har etterhvert blitt flere og flere, forteller han.

Politikerspiren, som i tillegg til biologi har studert naturforvaltning, brenner særlig for at målene som ble formulert i Paris-avtalen fra desember i 2015 overholdes.

Kritisk til vindkraftutbygging

- Det er viktig at Paris-avtalen får faktiske følger for politikken som føres, og at denne politikken også sørger for at den globale oppvarmingen holdes under to grader. En annen hjertesak for meg er å dreie landbruket vårt i en mer bærekraftig retning, sier Eian.

Eian, som nå bor på Nesodden i Akershus, følger også med vindkraftutbyggingen som pågår i stor skala i kommunene der miljøengasjementet hans har sitt utspring.

- Selvfølgelig må vi ha fornybar energi, men det er viktig å være klar over at dette også har en kostnad. I dette tilfellet mener jeg at kostnadene knyttet til sørsamene og den uberørte naturen er større enn gevinstene. Den uberørte kystnaturen er i ferd med å forsvinne, sier 23-åringen.

Handlekraftig

Grønn Ungdom har i likhet med moderpartiet en annen lederstruktur enn øvrige politiske partier, og velger to talspersoner av ulikt kjønn som sine øverste ledere.

Han ønsker å være en handlekraftig talsperson dersom han får tilliten fra landsmøtet.

- Vi har en del utfordringer som samfunn, både når det gjelder klima og masseutryddelse av arter. Det er ikke mangel på folk som prater om miljøet. Men det gjelder å få til handling, sier han.