Med totalgrensen blir det obligatorisk for kundene å sette en selvbestemt grense for hvor mye penger de kan tape i måneden. Det må de gjøre før de kan levere spill forbundet med middels til høy risiko for utvikling av spilleproblemer; odds-, bingo-, kasino- og flaxspill på nett. Kundene bestemmer selv hvor høyt de vil sette sin egen grense, men den kan maksimalt være 20 000 kroner i måneden. Grensen gjelder på tvers av alle Norsk Tippings spill.

Kunder som bare leverer lotterispill og kunder som bare leverer spill hos kommisjonær behøver ikke å sette en personlig totalgrense før de får spille, men de vil fortsatt være underlagt maksgrensen.

Først i verden

Norsk Tipping er det første spillselskapet i verden som innfører en slik omfattende universalgrense.

– Det er nytt, unikt og i særklasse det viktigste forebyggende tiltaket mot spilleproblemer og spilleavhengighet i 2016, sier Bjørn Helge Hoffmann, fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping i ei pressemelding.

Administrerende direktør Torbjørn Almlid er svært fornøyd med at tiltaket nå kan iverksettes.

– Vårt samfunnsoppdrag er å forebygge negative sider ved pengespill. Vi har kunnskap om at vi har en kundegruppe som spiller for vesentlig mer enn vi liker å se, og da har vi et ansvar for å gjøre noe med det. Totalgrensen er et virkemiddel for å begrense og forebygge problemer, sier Almlid.

Inntektstap

Norsk Tipping har estimert at ca. 100 - 110 millioner kroner i netto spilleinntekter kan forsvinne når maksgrensen trer i kraft.

– Men dette er penger som kommer fra ca. 3000 risikospillere. Vi ønsker ikke et overskudd som kommer fra kunder som spiller over evne, sier Hoffmann.

Maksimalbeløpet gir spillerne et «sikkerhetsnett», men er ikke det viktigste elementet i totalgrensen. Det er kundenes egen grensesetting som er det mest effektive forebyggende tiltaket.

– Kundene blir motivert til å sette egne grenser før de får spille, og de fleste setter sin egen grense langt under maksimalbeløpet. Både forskning og våre egne undersøkelser viser at det forebygger spilleproblemer, sier Bjørn Helge Hoffmann.