Det har i det siste vært en del uønsket aktivitet i helgene i skolegården på Testmann Minne skole i Leksvik. Det er blant annet funnet knuste ølflasker, sigarettsneiper, snusposer og tamponger. Tidligere er det også blitt funnet brusflasker som er brukt som hasjpiper.

Dette har fått rektor Laila Bragstad til å reagere, og onsdag kveld var foreldrene til elvene i 7. til 10. klasse invitert til foreldremøte om saken.

Trenger hjelp

- Det foregår ting på skolen som vi ønsker å snu på. Naboene til skolen ringer oss og forteller hva som foregår i helgene. Vi hører blant annet om høylytt festing på skoleområdet og folk som har problemer med å sove på grunn av dette. Det er lite vi som skole kan gjøre med dette. Vi snakker om det med elevene, men vi trenger hjelp fra dere foreldre. Dere må hjelpe ungdommene deres til å ta de rette valgene i helgene, sa Bragstad da hun ønsket velkommen til storforeldremøtet.

Psykiske plager

Tuva Molde Jensen er kommunepsykolog i Leksvik og Rissa var invitert til møtet for å snakke om rus og sex.

- Lav debutalder både når det gjelder rus og sex kan føre til psykiske plager i voksen alder. 18 prosent av ungdom i Midt-Norge har drukket alkohol når de er 13 år. Mange ungdommer debuterer seksuelt under press. Hva kan vi gjøre med dette, spurte Jensen.

Hun mente både hjemmet, skolen og nærmiljøet er viktige faktorer i det forebyggende arbeidet.

- Men dette kan være både risikofaktorer og beskyttelsesfaktorer. Ungdomstida er ei vanskelig tid, og det er viktig å være til sted for ungdommene når de trenger det, sa Jensen.

Alkohol

Lensmann Gunnar Solli deltok også på foreldremøtet. Han snakket om rus, oppvekst og foreldrerollen.

- Jeg vil fokusere på alkohol fordi vi har en tidlig debutalder i Trøndelag. Politiloggen viser at svært mange av oppdragene vi har i helgene er alkoholrelatert. Fire av fem voldsmenn er beruset. Ungdommen sier at de blir mer sosiale og utadvendte når de drikker. Det synes jeg er skummelt, sa han.

Solli trakk fram en del konkrete saker fra politihverdagen i Trøndelag hvor ungdom og rus var involvert og hvilke konsekvenser det har fått ungdommene det angikk, både helsemessig og i forhold til rettsvesenet.

- Målet er at vi skal unngå slike saker. Dere er premissleverandører. Det dere gjør er viktigere enn hva dere sier. Hvor mye er dere sammen med ungene deres? Når dere sitter med nesen i telefonen bruker dere ikke tid på ungene deres, sa Solli.

Foreldrerollen

Han la også vekt på viktigheten av hvordan foreldrerollen blir utøvd.

- Foreldrerollen er ikke et valgfag. Dere skal ha oversikt over det ungene deres gjør, og dere skal være grensesettere. Dere må være våkne, og dere må ta praten tidlig nok. Bruk tid og vis ungene oppmerksomhet, slo lensmannen fast.

Overvåkningskamera

Det som skjer i helgene i skolegården har også blitt diskutert i klasserommene på skolen. Wenche Stenkjær er kontaktlærer for 9A og hun hadde følgende melding med fra klassen sin: - Vi ønsker at det blir satt opp overvåkningskamera i skolegården. Vaktmesteren kan se igjennom bildene og slette dem etterpå.

De frammøtte på foreldremøtet fikk også komme med innspill på hva som bør gjøres for å få et bedre ungdomsmiljø i Leksvik. De måtte svare på en del spørsmål og skrive svarene og forslagene ned på ark som ble samlet inn og som det vil bli tatt tak i på et senere tidspunkt.

Natteravner

Tidligere har Leksvik hatt en natteravnordning, men den har løpt ut i sanden.

- Jeg så det stod Natteravn med tre utropstegn bak på ett av svararkene. Vi skulle gjerne fått i gang en slik ordning igjen, men vi trenger noen til å gå i bresjen for det. Jeg skal dele ut ark hvor dere som ønsker å være med kan skrive dere på før dere går heim i kveld, avsluttet rektor Laila Bragstad.

Temauke

Neste uke skal skolen ha en temauke. Der er temaet Fantastiske meg. Selvfølelse, selvbilde og psykisk helse er ting det vil bli satt fokus på da, og det går rett inn i problemstillingen som storforeldremøtet tok opp.