Jentene er rammet i større grad enn guttene, opplyses det i ei pressemelding fra barnevakten.no.

Det viser en undersøkelse utført av Opinion på vegne av Telenor. I undersøkelsen er 11- og 12-åringer intervjuet om sine nettvaner og mobilbruk. Hele 96 prosent i aldersgruppen har egen mobiltelefon.

Blir såret og sinte I undersøkelsen oppgir 30 prosent å ha opplevd minst én av følgende:

  • Ekle eller upassende ting fra folk de kjenner eller ikke kjenner

  • Blitt spurt om å dele nakenbilder av seg selv

  • Følt seg utestengt fra digitale, sosiale rom

  • Blitt såret av meldinger, bilder eller lignende på nett eller mobil

Jentene mest utsatt Dette rammer jenter i større grad enn gutter. Ifølge undersøkelsen har 40 prosent av jentene opplevd én eller flere av disse hendelsene – mot 22 prosent av guttene. Til sammen 12 prosent av jentene svarer at de har blitt spurt om ekle eller upassende ting fra folk de kjenner og ikke kjenner.

– Nettet skal være en arena der barn kan ferdes trygt, få digitale ferdigheter og gode opplevelser. Likevel har 3 av 10 erfaringer med ulike typer ubehageligheter på nett og mobil. Det betyr at vi ikke klarer å verne om barna våre i deres netthverdag i tilstrekkelig grad, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Hver tiende oppgir at de har sendt meldinger på nett eller mobil som har gjort noen andre lei seg eller sint, mens én av tre oppgir selv å ha blitt såret eller sint av meldinger.

– Dette avviket antyder at mange ikke tenker seg om før de poster noe selv. Du vet ikke hva andre tåler eller opplever som støtende. Tenk deg om før du poster noe i digitale kanaler, råder Svendsen.

Ønsker mer trygghet Torsdag arrangerer Telenor et storstilt arrangement på Ullevaal stadion for å gjøre barn mer bevisste på farene ved netthets og digital mobbing. Dette skjer gjennom Bruk Hue, som er et samarbeid mellom Røde Kors, Barnevakten, Medietilsynet og Telenor.

– Å ha en smarttelefon mellom hendene innebærer et stort ansvar. Man er sin egen redaktør, og risikoen for feiltrinn er stor. Målet er at Bruk hue-dagen skal være et betydelig løft for at barn skal bruke både hodet og hjertet i digitale kanaler, og få en minnerik aha-opplevelse de sent vil glemme, sier Svendsen.

Arrangementet på Ullevaal stadion samler 6000 skoleelever på 6. og 7. trinn fra 61 skoler i Oslo.

– Mange barn er flinke til å være varsomme og ta forholdsregler i sosiale medier, men vi trenger å få med oss enda flere bevisste barn i kampen mot nettmobbing. Det handler om å sørge for at alle som bruker våre tjenester er trygge, kan skille mellom rett og galt og får gode digitale liv, forklarer Svendsen.