Eiendomsmegler John Kolbjørn Baardsgaard i Eiendomsmegler1 sier han ikke har merket noe til duppen som var forventet i eiendomsmarkedet. Med mange nye prosjekter på gang i både Ørland og Bjugn kommuner er det særlig en økning på de mindre boligene, forklarer han.

- Mye er på gang

- Jeg har ikke opplevd noen dupp, det er gode salg og mye folk i markedet. Mye er på gang, og det er også stor interesse for de nye prosjektene som står på trappene. Vi ser en markant økning på tomannsboliger og nye rekkehus, sier Baardsgaard.

Et kjapt søk forteller Baardsgaard at gjennomsnittsprisen på en enebolig i Ørland ligger i dag på 20 011 kroner per kvadratmeter, mens den i 2012 var på 12 000 kroner.

I Bjugn kommune er gjennomsnittsprisen på en enebolig på kroner 14 432 per kvadratmeter, mot 10 800 i 2012.

Vil ha mindre boenheter

- Mange nye boliger har vært med på å dra snittet opp, forklarer eiendomsmegleren.

Det er også en klar trend at stadig flere foretrekker mindre boenheter, og utover høsten er det flere av disse klare både i Ørland og Bjugn. Eiendomsmegleren viser til at der det før gjerne var slik at det var eldre som ønsket å flytte inn i mer lettstelte boenheter, er det nå både eldre og yngre som gjør det.

- Det er begge deler, både eldre og yngre. Noen er på førstegangskjøp, og vil ha noe lettstelt. Andre pendler og har ikke mye tid til vedlikehold, og så har man det eldre ekteparet som vil bruke tid på hytta eller til å reise. Før var det mer at folk flyttet av helsemessige årsaker, de finnes fortsatt, men det er en klar trend at folk flytter fordi de vil bruke mer tid på fritidsaktiviter og annet enn vedlikehold, sier Baardsgard.

- Kjøpers marked

Eiendomsmegler Silje Leikvold i Aktiv Eiendomsmegling avdeling Fosen sier hun opplever at det er kjøpers marked, og at hun enda ikke har merket så mye til den varslede befolkningsveksten.

- Jeg opplever at det er kjøpers marked. Mye er til salgs og det selges ikke så kjapt som før. Det er én til tre stykker på visning og én budgiver. Så blir man enig om salg. Slik har det vært i flere måneder, sier Leikvold.

Men så kommer det noen tilfeller som skiller seg ut igjen, forklarer hun.

- Vi hadde jo både boligen i Sjøveien og Langhusveien som ble solgt til rekordpriser, så jeg opplever markedet som veldig varierende fra objekt til objekt, forteller Leikvold.

Hovedsaklig lokalfolk

Det er fremdeles hovedsakelig lokalfolk som er på utkikk etter hus, mener hun.

- Frem til i år så har jeg vel hatt kun én mann som kom ens ærende fra Bodø for å komme på visning. De andre forsvarsfolkene som har kjøpt er typisk de som har bodd i forsvarsbolig i en lengre periode, og som da etter hvert ønsker å finne seg noe eget. Så vi meglere sitter nok fortsatt og venter på alle de vi hører skal komme, sier Leikvold.

Eiendomsmegler John Kolbjørn Baardsgaard. Foto: Skjalg Ledang
Eiendomsmegler Silje Leikvold. Foto: Skjalg Ledang