I forrige uke varslet Statens vegvesen en storstilt beltekontroll i landets busser. Det etter undersøkelser som tydet på at få passasjerer faktisk benytter seg av setebelte i buss.

Satt usikret

I uken som har gått har kontrollene så langt resultert i at 161 busspassasjerer og 10 bussjåfører fikk gebyr på 1500 kroner. Statens vegvesen skriver i ei pressmelding at ytterligere 477 passasjerer og to sjåfører var usikret i bussen, men at disse slapp unna med en muntlig advarsel da kontrollørene manglet sikker observasjon.

- I bilen fester vi beltet helt uten å tenke oss om. Kontroller, kampanjer, gebyr og beltepåminnere i bilene har bidratt til dette. Nå vil vi ha de samme innøvde vanene med inn i bussen, og tar i bruk mange av de samme virkemidlene for å få til nettopp det, sier Lutnæs.

Kommet for å bli

Totalt ble 8345 reisende, fordelt på 485 busser, kontrollert i uka som gikk. Både gebyret og kontrollene er kommet for å bli, melder Statens vegvesen.

- Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et effektivt virkemiddel for å få stadig flere til å ta trafikksikre valg både for seg selv og medpassasjerene. Vi tror mørketallene fortsatt er store, og at kontrollene nok har vært en vekker for enkelte, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i meldinga.