Pinnsvinet «Kåre» ble funnet av personalet som ryddet etter den nedlagte Spar-butikken på Brekstad. De syntes det så ut som om det lå i dvale. Fosna-Folket prøver å finne ut om det er naturlig for et pinnsvin å tilsynelatende legge seg for vinteren allerede i september.

Det søvnige pinnsvinet ble kjørt vekk fra de trafikkerte omgivelsene på Brekstad, og fikk losji hos noen i Døsvika. Der sto det en tomannsbolig for pinnsvin med en enhet ledig.

Ormeekspert

På Fosen prøver vi med flere veterinærer, før smådyrklinikken i Åfjord setter oss på sporet. De anbefaler oss å ringe biolog Dag Dolmen ved NTNU.

- Jeg er mest kjent for at jeg driver med huggorm, og den har i alle fall ikke gått i hi ennå, sier Dolmen. Pinnsvinet går for å være hard mot ormen, og Dolmen bekrefter at de brukes både for å holde orm og rotter unna.

Det blir en liten prat med Dolmen. Her kommer det blant annet fram Dolmen har bodd på Ørlandet og at journalistens tippoldefar fikk satt ut pinnsvin på Ørlandet på grunn av ormeplagen. Dolmen henviser så videre til sin kollega, Per Gustav Tingstad.

- Jeg synes du skal nevne det der om tippoldefaren din i artikkelen i alle fall, sier Dolmen.

Vinterbol

Biolog Tingstad synes at september er noe i tidligste laget for et pinnsvin å gå i hi. Levanger, der Tingstad kommer fra, var før i tida et sted med mye pinnsvin. Klimaet der er noenlunde det samme som på Ørlandet, og Tingstad holder det derfor ikke særlig sannsynlig at dette pinnsvinet hadde noen planer om å legge seg til for vinteren. Plassen det ble funnet, i en sammenrasket haug med løv som ligger under åpen himmel, er heller ikke noen velegnet plass for et vinterbol. Imidlertid trur levangsbyggen at det kanskje kan ha hatt sommerbolet sitt i løvhaugen.

- Pinnsvin er normalt nattaktive og de sover gjerne på bakken på slike plasser om dagen, sier biologen.

Bolmangel

Tingstad forteller at det er flere årsaker til at pinnsvin sliter for tida. Innføringa av elektriske grasklippere er en. De trur det er et dyr som kommer, så de ruller seg sammen og blir skadet av de pågående robotklipperne, som ikke er designet for å ta hensyn til bilogiske hagehjelpere. Biler tar sitt av bestanden og sist men ikke minst mangler de plasser til å lage bol. Før var det mer kvister, kvas og lauv i hagene som de kunne bygge seg bol av. I dag har folk det for ryddig, men det går an å lage plasser til dem. Pinnsvinet er en gjest som de fleste ønsker velkommen i hagen fordi de både tar mus og rotter, holder ormen unna og de spiser snegler.

Når pinnsvinet synes at det begynner å bli kaldt nok, det skjer gjerne i slutten av oktober, søker de seg til en plass de kan gjøre seg et bol. Under verandaer, trapper eller lignende finner de både ly og vern mot angripere. En skapning som er fæl til å ta pinnsvin er grevlingen. Ellers har de få naturlige fiender. I bolet skrur de ned kroppstemperaturen og hjertetakten til sola begynner å ta i bakken.