FrP mener det er nok av plass i kommunen både til de som ønsker stillhet og ro i naturen, og de som ønsker å kjøre snøscooter.

Ny næring

FrP påpekte videre at et løypenett for snøscooterkjøring også kan gi grunnlag for ny næringsvirksomhet, slik at mange av dem som i dag reiser til Sverige for å kjøre snøscooter heller kan velge Rissa og Fosen.

Svaret fra ordfører Vollan var positivt, men det koster en del å få dette på plass, pluss at tilstrekkelig antall grunneiere må være positive til det.

Her er svaret fra ordføreren:

«Forskriften har tydelige bestemmelser om hvordan arbeidet med å opprette snøscooterløype skal foregå, både i forhold til utredningskrav og prosess fram mot vedtak i kommunestyret.

Krav til arbeidet:

  • Grunneiere som får snøscooterløype over sin eiendom må samtykke.

  • Kommunen må utrede virkningen av løypene vil ha for friluftsliv og naturmangfold.

  • Kommunen må kartlegge og verdsette friluftslivsområdene der løypene planlegges og vurdere betydningen av disse områdene opp mot øvrige friluftslivsområder i kommunen.

Da forsøksordningen for snøscooterløyper var under diskusjon i 2013/2014, ble kostnaden for kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder beregnet til 180 – 200.000 kroner, samt at øvrig arbeid internt i kommunen anslås grovt til 150.000 kroner (ca 2 mnd arbeid).

En mulig framgangsmåte er å dekke inn eventuelle utgifter kommunen måtte ha gjennom innkreving av løypeutgifter.

For å komme videre i denne saken bør Rissa kommune ta opp saken med grunneierne i kommunen gjennom Rissa Utmarksråd og komme tilbake til forskrift for snøscooterløyper som en egen sak i kommunestyret senere, dersom det finnes private og offentlige grunneiere som er villig til å tillate snøscooterkjøring over deres eiendom».

- Vi bør også ha et nært samarbeid med Leksvik og Åfjord kommuner, som også har vist interesse for denne saken, avsluttet Ove Vollan svaret med.

Orddfører Ove Vollan (H) foreslo at ta saken opp igjen. Foto: Sigrun Overland