- Det var snakk om å få til en arbeidsavtale med Kai Terje Dretvik før valget (september 2015, red.anm.) om den delen som gikk på ham.

- En arbeidsavtale om hans fremtidige stilling som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune?

- Ja.

- Hvem var det snakk om at skulle forhandle frem avtalen?

- Det var naturlig at Einar Strøm og Jahn Winge gjorde det, men i avtalen måtte det selvfølgelig ha stått med forbehold om vedtak i politiske utvalg som politisk forhandlingsutvalg i Leksvik og fellesnemda for Indre Fosen kommune. Feilen var jo at avtalen og innholdet i den aldri ble framlagt politisk. Jeg var ikke kjent med innholdet i avtalen før i mai i år.

- Hva tenkte du da du fikk se Dretviks arbeidsavtale i mai i år?

- I likhet med alle andre ble jeg svært overrasket over innholdet i den, svarer Vollan.

Juni 2015

Når Fosna-Folket spør om på hvilket tidspunkt Vollan første gang fikk høre om at Strøm og Winge skulle fremforhandle en avtale med Dretvik, svarer han at det var i tiden frem mot det første møtet i fellesnemda for Indre Fosen kommune (25. juni 2015, red.anm.).

Rådmann i Indre Fosen

Det var trolig i mars eller i april 2015 at det ble avgjort hvem som skulle være rådmann i nye Indre Fosen kommune. Det var ifølge Rissa-ordfører Vollan Rissa-rådmann Vigdis Bolås og Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik som selv ble enige om hvem som skulle bli rådmann i den nye kommunen.

- Vi diskuterte jo om stillingen skulle lyses ut offentlig eller om den skulle lyses ut internt i organisasjonene. Så hadde vi jo to rådmenn fra før, og da syntes vi det var naturlig å ta en intern runde. De to rådmennene hadde samtaler seg i mellom, og de ble enige om at Bolås skulle bli rådmann i den nye kommunen og at Dretvik skulle bli kommuneadvokat, forklarer Vollan.

Les mer: Skulle bli kommuneadvokat med 3,7 mill. i fallskjerm

3,7 mill. i etterlønn

Ifølge tidligere varaordfører Jahn Winge i Leksvik var det sent i mars eller tidlig i april 2015 at arbeidet med Dretviks arbeidsavtale tok til. Avtalen ble først undertegnet 23. juni 2015. To dager senere, 25. juni 2015, vedtok fellesnemda at Dretvik skulle bli kommuneadvokat og Bolås rådmann i Indre Fosen kommune. Avtalen av 23. juni 2015 ga rådmann Dretvik blant annet krav på fire årslønner i etterlønn dersom han sluttet i sin fremtidige jobb som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Det tilsvarer om lag 3,7 millioner kroner. Innholdet i avtalen ble først kjent for dagens politiske ledelse i Leksvik i mai i år. Dretvik ble i kommunestyremøtet 15. september i år innvilget lønnet permisjon. Forutsetningen var at avtalen av 23. juni 2015 ble lagt til side.

Les mer: Hele fallskjermavtalen

Tenkte på avtalen

Rissa-ordfører Vollan er tydelig på at han ikke visste noe om innholdet i Dretviks arbeidsavtale før i mai i år.

- Du visste at det var snakk om at Strøm og Winge skulle fremforhandle en avtale med Dretvik som omhandlet Dretviks fremtidige stilling som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Hvorfor etterspurte du ikke avtalen på noe tidspunkt?

- Det var kun snakk om at det var greit å få på plass en avtale, men ikke noe mer konkret enn det. Jeg husker at jeg og Vigdis Bolås snakket litt om det etter valget i fjor høst. Det ble bare ikke noe mer om det før avtalen dukket opp i mai i år, sier Vollan.

Snakket om avtalen

Rissa-rådmann Vigdis Bolås sier det var snakk om en arbeidsavtale i arbeidsmøter fra april og utover våren 2015.

- Vi hadde jo arbeidsmøter i forbindelse med sammenslåingen. Det var jeg, Ove Vollan, Jahn Winge, Einar Strøm og Kai Terje Dretvik som stort sett var til stede. Det var snakk om at Dretvik skulle ha en arbeidsavtale, men det ble aldri noe konkret ut av det.

- Du fikk aldri høre at en arbeidsavtale var på plass?

- Nei, svarer Bolås som sier hun først ble kjent med Dretviks arbeidsavtale i mai i år.

Bolås forteller at hun tenkte på arbeidsavtalen utover høsten 2015.

- Jeg tenkte ikke mye på dette. Men jeg husker at jeg tenkte: Kom de noe lengre med arbeidsavtalen? Men jeg spurte aldri om det, sier rådmannen.

Avtalen som ga Leksvik-rådmann Dretvik krav på 3,7 mill. i fallskjerm dersom han sluttet i sin fremtidige jobb som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune, ble signert 23. juni 2015. To dager senere vedtok fellesnemda for Indre Fosen kommune at Dretvik skulle bli kommuneadvokat.