"Luftsugeren" har som funksjon å overvåke radioaktiviteten i lufta. Fra før av finnes det fem luftfilterstasjoner i Norge.

Plassering ikke tilfeldig

- Dette er en helt ny luftfilterstasjon som er et supplement til våre fem andre tilsvarende stasjoner i Norge. I tillegg til den nye har vi tre i nord og to i sør, forteller Bredo Møller, overingeniør i Statens strålevern.

Luftfilterstasjonen er den den første i Midt-Norge, og plasseringen er ikke tilfeldig, forklarer Møller.

- Nå er det slik at disse stasjonene har som formål å overvåke radioaktiviteten i luft, og vi har generelt hatt litt «dårlig dekning» i Midt-Norge, noe som var avgjørende for plassering, sier han.

Luftsugeren har som funksjon å ta prøver av luft, og felles for alle stasjonene er at store mengder luft blir pumpet gjennom et spesialfilter med høy tetthet der små partikler, aerosoler, blir fanget opp.

- En avansert støvsuger

Filteret skiftes hver uke, og sendes til Statens strålevern for analyse.

- Kort sagt fungerer den litt som en avansert støvsuger. Den suger luft gjennom et filter slik at små partikler blir fanget opp der. Filteret sendes deretter til oss for analyse, opplyser Møller.

Resultatet fra luftovervåkingen utgis årlig i egne rapporter.  I tillegg til de seks stasjonene på fastlandet administrerer Strålevernet data fra tilsvarende stasjon på Svalbard som inngår i overvåkingsnettverket CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization og er et overvåkingsnettverk for Prøvestansavtalen.