Det som nå er en triennale (tilbakevendende hvert tredje år), startet som en lokal biennale arrangert av Ørland-Bjugn kunstforening i 2013.

NKIM ble en samarbeidspartner med kunstforeningen i 2014, og sammen har de arbeidet fram mot Hannah Ryggen Triennale 2016, som finner sted på Ørland og Trondheim i perioden 22.september til 20.november.

Dagsaktuelle problemstillinger

Triennalen er en plattform som hvert tredje år vil fokusere på ulike sider av Ryggens kunstnerskap. Målet er å sette fokus på dagsaktuelle, politiske problemstillinger. Med Hannah Ryggen som forbilde og hennes verk som bakteppe, trekkes det samtidig frem samtidskunstnere som jobber med tema knyttet til krig, konflikt og migrasjon. Hannah Ryggen dokumenterte personlige opplevelser av maktbruk og urettferdighet, mens dagens kunstnere forholder seg til en verden der samtidsdokumentasjonen er umiddelbar, og hvor hver enkelt bearbeider og poster sine inntrykk og uttrykk via sosiale medier.

Samtidskunst

Triennalen avholdes gjennom utstillinger, foredrag, seminar og konserter. Utstillende kunstnere er Jakup Ferri, Tamara Grcic, Mona Hatoum, Sejla Kameric, Hassan Khan, Laurent Mareschal – og Hannah Ryggen.

- På Ørland viser vi Hannah Ryggens arbeider sammen med blant annet Jakup Ferri, en ung kunstner fra Kosovo som jobber med tegninger, tekstil og broderi. Til Triennalen har vi også lånt inn verket Keffieh fra en av verdens aller fremst samtidskunstnere Mona Hatoum, dette verket vises i Trondheim, forteller museumsdirektør Åshild Adsen ved NKIM.