Det var i torsdagens møte kommunestyret i Leksvik opprettet en ny sak i tillegg til den ordinære saklista. Møtet startet for øvrig med at rådmann Kai Terje Dretvik ble innvilget permisjon med full lønn fra 15. september i år og ut 2017. En forutsetning for permisjonen er at rådmannens fallskjermavtale fra juni 2015 legges til side.

Starter til uka

Leder i kontrollutvalget i Leksvik, Torkil Berg (Ap), sier at utvalget skal ha møte kommende torsdag, og da vil starte arbeidet med granskingen av den omstridte arbeidsavtalen som ble signert av daværende ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn K. Winge (H). Avtalen ga blant annet rådmannen krav på tre års etterlønn i tiden fram til sammenslåingen med nabokommunen Rissa og fire års etterlønn når han etter planen tiltrer ny stilling som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune.

Les mer: Hele arbeidsavtalen fra 23. juni 2015

- Vil ta litt tid

- Jeg ser for meg at denne granskingen vil ta litt tid, sier Torkil Berg til Fosna-Folket. Samtidig er han glad for at det er et enstemmig vedtak i kommunestyret bak bestillingen til kontrollutvalget.

- Ser du en slik gransking som en fordel også for partene som deltok i arbeidet med den omstridte arbeidsavtalen?- Ja, ei gransking vil få fram de faktiske forholdene, og kan på den måten både bekrefte og avkrefte ting som spres på sosiale medier eller har stått i andre media, sier Berg.

Les mer: Winge synes synd på rådmannen

Uhildet bistand

Berg understreker at han ser det som viktig at man kan finne kvalifisert ekstern bistand til granskingen, og ser det som viktig at dette blir en uhildet part som ikke har noen eksisterende bånd til Leksvik kommune.

Fosna-Folket har fredag forsøkt å få en kommentar fra rådmann Kai Terje Dretvik til kommunestyrets vedtak, men har ikke lyktes med å komme i kontakt med Dretvik.

Tidligere ordfører Einar Strøm (Sp) har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Tidligere varaordfører Jahn Winge (H), som også underskrev avtalen av 23. juni 2015, sier til Fosna-Folket at han synes det er helt naturlig av kommunestyret å be kontrollutvalget granske saken.

- Jeg føler meg trygg på at leder av kontrollutvalget ønsker å belyse saken best mulig. Det er helt naturlig at kontrollutvalget gransker denne saken. Det er jo det vi har et kontrollutvalg til. Enten får vi en smekk på fingeren eller så forstår de hvorfor vi handlet som vi gjorde, sier Winge.

Han har tidligere påpekt at han inngikk avtalen med Dretvik for å unngå at Leksvik skulle miste rådmannen. Winge har dessuten tatt selvkritikk for at han inngikk avtalen uten å ha mandat til å gjøre det. Videre er Winge tydelig på at avtalen burde vært lagt fram for politisk behandling.

Les mer: Strøm avviser egen vinning

Her er vedtaket:

Dette er vedtaket der et enstemmig kommunestyre i Leksvik bestiller gransking av arbeidsavtalen fra 23. juni i fjor:

Kommunestyret opprettet ny sak 47/16 «Bestilling til Kontrollutvalget - Gransking av inngåelse av arbeidsavtale gjeldende rådmannen i Leksvik av 23.06.2015.»

Med bakgrunn i de avvik som er funnet ved inngåelse av arbeidsavtale datert 23.06.2015 med rådmannen, ber Leksvik kommunestyre kontrollutvalget iverksette en gransking av de faktiske forhold.

1: Leksvik kommunestyre ber kontrollutvalget iverksette en gransking i forbindelse med inngåelse av arbeidsavtale gjeldende rådmannen i Leksvik av 23.06.2015.

2: Kommunestyret ber om at granskingen blant annet må omhandle de faktiske forhold rundt inngåelsen av avtalen, herunder om det er lagt til grunn et lovlig mandat og myndighet for inngåelsen av avtalen, samt om avtaleinngåelsen er i tråd med relevant lov- og regelverk.

3: Kommunestyret vil tilrå kontrollutvalget å søke nødvendig bistand for å få gjennomført granskingen.

Enstemmig vedtatt.

Her kan du lese hele permisjonsavtalen til Leksvik-rådmann Dretvik.