I Rissa stemte politikerne over å gi Rissa-rådmann Bolås 50 prosent permisjon fra rådmannstillingen i kommunen. I Leksvik sa politikerne ja til at Bolås konstitueres som rådmann i 50 prosent stilling.

Det betyr at Rissa-rådmann Bolås blir rådmann i både Leksvik og Rissa i 50 prosent stilling fra og med i morgen og frem til Indre Fosen kommune er oppe og går 1. januar 2018. Bolås vil trolig få en assisterende rådmann både i Leksvik og i Rissa.

- Naturlig

Fellesnemda for Indre Fosen kommune vedtok 25. juni i fjor at Bolås skal være rådmann i den nye sammenslåtte kommunen. Rissa-ordfører Ove Vollan (H) og Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) ser det derfor som naturlig at Bolås fungerer som rådmann i begge kommuner fram til sammenslåingen.

Behandling i Leksvik

Årsaken til at saken har kommet på trappene, har sin bakgrunn i den «hemmelige» fallskjermavtalen til Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik. Etter at sittende Leksvik-ordfører Saghaug ble kjent med avtalen i mai år, har politisk forhandlingsutvalg i kommunen forsøkt å forhandle med rådmannen om en sluttpakke. Det gikk ikke, men partene kom fram til en permisjonsavtale. Leksvik kommunestyre vedtok torsdag Dretviks permisjonsavtale. Det under forutsetning om at Dretviks fallskjermavtale fra 23. juni 2015 legges til side.

Les mer: Hele arbeidsavtalen fra 23. juni 2015

- Ikke nok timer

Det foregikk ikke helt uten diskusjon da kommunestyret i Rissa torsdag behandlet rådmann Bolås sin permisjonssøknad.

- Arbeiderpartiet har diskutert saken og vi synes det er synd for Rissa kommune å miste rådmannen i 50 prosent. Vigdis skal nå være rådmann 50 prosent i Rissa, 50 prosent i Leksvik og i tillegg være prosjektleder. Det går ikke opp det. Døgnet har ikke flere timer for Vigdis enn for oss andre. Vi vil støtte forslaget, men forutsetter at det blir ansatt assisterende rådmenn i tillegg, sa Maria Husby Gjølgali (Ap).

Vegard Heide fra Miljøpartiet de Grønne var også noe skeptisk.

- Jeg synes ikke løsningen som er foreslått er god, men den er den minst dårlige. Tidligere i sammenslåingsprosessen var det mange som var opptatt av å pynte «brura», koste hva det koste ville. Nå ser det ikke ut til at det er behov for kommuneadvokat i det hele tatt lenger, sa han.

Hovedpersonen selv, rådmann Bolås, påpekte at hun trolig må ha støttefunksjoner i jobben som dobbelrådmann.

- Jeg har antydet at det kan bli behov for assisterende rådmenn ja, men det er en del prosesser i forkant av det. Blant annet må de tillitsvalgte inn, påpekte hun.

Kort prosess i Leksvik

Mens det var diskusjon i Rissa, brukte kommunestyret i Leksvik kort tid på å vedta at Rissa-rådmann Vigdis Bolås i tida fram til kommunesammenslåingen 1. januar 2018 også skal fungere som rådmann i Leksvik.

- Bunnsolid, Vigdis har stålkontroll på det meste, sa varaordfører Bjørnar Buhaug (Sp) om forslaget.

Arvid Penna Steen (H) på sin side understreket betydningen av at Bolås får faste kontordager på rådhuset i Leksvik, blant annet av hensyn til de ansatte i administrasjonen.

- Og arbeidsavtale skrives i samarbeid med rådmannen, fortsatte Steen.

Også Torkil Berg (Ap) var inne på at det nå er viktig med klare retningslinjer for den jobben Bolås skal utføre for Leksvik fram til sammenslåingen. - Klok av skade så er det viktig at vi har betingelsene på bordet, sa Berg.

Etter en kort debatt så var det et enstemmig kommunestyre i Leksvik som gikk inn for at Rissa-rådmann Vigdis Bolås fram til utgangen av 2017 skal fungere som rådmann også i Leksvik. I praksis skal Bolås jobbe i halv stilling i hver av de to kommunene.

Rissa kommunestyre behandlet torsdag saken om rådmann Bolås sin permisjon. Foto: Sigrun Overland