- Vi leverte en anmeldelse til politiet i Leksvik på onsdag. Vi ønsker at politiet skal vurdere om det er gjort noen ulovligheter i saken. Det er mye frustrasjon blant folk i Leksvik nå, sier leder Leif Arvid Olsen i Leksvik pensjonistparti.

- Men kontrollutvalget i Leksvik er jo i ferd med å granske saken. Holder ikke det?

- Jeg mener at folket må få vite hva som har foregått, svarer Olsen uten å begrunne anmeldelsen nærmere.

Pensjonistpartiet er for øvrig ikke representert i Leksvik kommunestyre.

Kontrakten

Det var 23. juni 2015 at daværende Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn Winge (H) signerte kontrakten som blant annet ga rådmann Kai Terje Dretvik rett på 3,7 millioner kroner i etterlønn dersom han sluttet i sin fremtidige jobb som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Verken Strøm eller Winge hadde mandat til å forhandle verken lønn med rådmannen eller inngå en kontrakt for en fremtidig ansatt i Indre Fosen kommune. På det tidspunktet avtalen ble inngått, var ordningen dessuten slik i Leksvik at ordførergodtgjørelsen fulgte rådmannslønna. Dersom rådmannen fikk lønnsøkning, ville ordførerens godtgjørelse øke tilsvarende. I kontrakten som Winge, Strøm og Dretvik underskrev 23. juni 2015 ble rådmannen gitt en lønnsøkning på 50 000 kroner. Leksvik kommunestyre vedtok torsdag 15. september rådmann Kai Terje Dretviks permisjonssøknad under forutsetning av at avtalen av 23. juni 2015 ikke lenger gjøres gjeldende.

Les mer: Hele arbeidsavtalen fra 23. juni 2015

Vil ha vurdering

Som Fosna-Folket tidligere har omtalt, kan en ordfører påvirke sin egen godtgjørelse uten å være inhabil. Dette skyldes bestemmelsen i en særregel i kommuneloven:

Kommuneloven § 40 nr. 3, bokstav a:

«Inhabilitet inntrer ikke ved valg til offentlige tillitsverv eller ved fastsetting av godtgjøring o.l. for slike verv».

Allikevel har Leksvik pensjonistparti valgt å anmelde saken. Ifølge Harald Fagervold i Rissa pensjonistparti er det ingen enkeltpersoner som er anmeldt:

- I anmeldelsen står det at pensjonistpartiet ber politiet vurdere om de som har underskrevet avtalen kan sies å ha gjensidig vinning av undertegnelsen. Og om det kan rammes av lovens bestemmelse om korrupsjon.

- Det er Leksvik pensjonistparti som anmelder. Hvilken rolle har du hatt?

- Vi er jo begge i pensjonistpartiet i nye Indre Fosen kommune, men foreløpig er dette en Leksvik-sak, sier Fagervold.

Avviser påstandene

Både tidligere Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn Winge (H) har tidligere kategorisk avvist anklagene om at de inngikk kontrakten med Dretvik for egen vinnings skyld. Sistnevnte viser til sine tidligere uttalelser når Fosna-Folket ber om en kommentar til saken.

- Du kan godt undersøke, men jeg tror det er riktig at jeg i løpet av mine 35 år som Leksvik-politiker kun har fått godtgjørelse for én eneste reiseregning fra Leksvik kommune. Det var når jeg måtte avbryte en utenlandsferie for å reise hjem på et møte, sa Winge til Fosna-Folket tidligere denne uka.

Han kaller påstandene som blant annet fremsettes av personer på sosiale medier, som svært injurierende.

- Jeg kan ikke unngå å legge merke til det som skrives på Facebook. Alt blir dratt ut fra alle sammenhenger og proporsjoner, har Winge tidligere sagt til Fosna-Folket.

Les mer: Winge synes synd på rådmannen

Ville berge rådmannen

Både Winge og Strøm har i separate intervjuer med Fosna-Folket forklart at de inngikk avtalen med rådmann Dretvik for å sikre at han forble Leksvik-rådmann frem til sammenslåingen av Leksvik og Rissa trådte i kraft 1. januar 2018. De ville berge rådmannen som hadde snudd Leksvik kommunes økonomi fra blodrøde tall til pluss på kort tid. Ifølge Winge ble det allerede i mars-april 2015 bestemt at nåværende Rissa-rådmann Vigdis Bolås skulle bli rådmann i den nye kommunen.

- Dermed var rådmannsstillingen i Leksvik lagt ned fra 1. januar 2018, påpeker Winge.

Dretvik fikk stillingen som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Det er en stilling som Strøm, Winge og Dretvik samt flere andre betegner som usikker. At en middels stor landkommune skal ha egen stilling som kommuneadvokat, er ikke vanlig. Leksvik-rådmann Dretvik sier selv han inngikk kontrakten i juni 2015 for å sikre seg selv mot å miste sin fremtidige jobb. Dretvik ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

- Ikke meningen

Tidligere Leksvik-ordfører Einar Strøm har gitt uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere Fosna-Folkets artikler på nåværende tidspunkt. I intervjuet 1. september svarte han imidlertid på spørsmål om anklagene om at han inngikk kontrakten 23. juni 2015 for egen vinnings skyld:

- Ved at du var med på å sette opp rådmannens lønn med 50 000 kroner, økte du din egen godtgjørelse med samme beløp.

- Nei, nei. Jeg har ikke fått utbetalt noen godtgjørelse i forhold til det. Det har ikke slått inn noe for meg.

- Så godtgjørelsen din den økte ikke?

- Nei. Det var i alle fall slettes ikke min mening. Jeg var jo på vei ut, svarte Strøm som gikk av som ordfører etter valget høsten 2015.

Den tidligere ordføreren svarte videre at han ikke har sjekket om godtgjørelsen hans økte fordi rådmannslønnen gikk opp.

- Det var i alle fall ikke poenget og heller ikke meningen. Meningen var å berge den rådmannen vi hadde fram til 1. januar 2018. Jeg er for så vidt ikke kjent for å mele min egen kake ut, sa Strøm.

Bekrefter anmeldelse

Leksvik-lensmann Gunnar Solli bekrefter at de har mottatt en anmeldelse fra Leksvik pensjonistparti. Lensmannen sier torsdag morgen at han ikke har rukket å sette seg inn i saken.

- Vi får vurdere om dette er en sak for politiet eller ikke, svarer Solli på Fosna-Folkets henvendelse.

Her er teksten i pensjonistpartiets anmeldelse:

«Anmeldelse for mulig korrupsjon.

Leksvik pensjonistparti vil be politiet vurdere om inngått avtale med rådmannen i Leksvik, sommeren 2015, kan rammes av bestemmelsen om korrupsjon.

Anmelder tar ikke stilling til avtalens innhold, bare at en eller flere av undertegnerne hadde fordeler av avtalen.

I kommunen er lønn til rådmann, ordfører samordnet, slik at lønnsopprykk for den ene vil utløse opprykk for den ( de) andre.

Anmelder presiserer at ingen enkeltperson anmeldes, men ber altså politiet vurdere avtalens lovlighet.

Leksvik, 12.09.16

Leksvik Pensjonistparti

Leif Olsen»

Les mer: Strøm avviser egen vinning

Leder Leif Arvid Olsen i Leksvik pensjonistparti. Foto: Arkiv