- Permisjonen ble innvilget under forutsetning av at avtalen fra 23. juni 2015 legges til side. Slik jeg ser det er avtalen fra 23. juni 2015 nå lagt til side, sier Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H).

Fikk Dretviks signatur

Det er avtalen som ga rådmann Dretvik rett til 3,7 millioner kroner i etterlønn dersom han sluttet i sin fremtidige jobb i Indre Fosen kommune, som nå er lagt til side. Politikerne og rådmannen har frem til nå vært uenige om hvorvidt avtalen fra 23. juni i fjor er gyldig eller ikke.

Her er det endelige vedtaket som Leksvik kommunestyre fattet torsdag:

«Permisjonsavtalen, fremforhandlet 24.08.2016, mellom Leksvik kommune og rådmann Kai Terje Dretvik godkjennes som framlagt. Det forutsettes at avtale av 23. juni 2015 ikke kan gjøres gjeldende».

Kommunestyret behandlet permisjonssaken i to timer bak lukkede dører torsdag ettermiddag. Straks etter vedtaket gikk ordfører Saghaug inn på et kontor med rådmann Dretvik.

- Han hadde signert selve permisjonsavtalen fra før. Jeg opplyste ham om vedtaket vi nettopp hadde gjort og om forutsetningen om at hans avtale av 23. juni 2015 ikke lenger gjøres gjeldende. Jeg spurte ham om at jeg også skulle signere avtalen, og han sa ja. Da signerte jeg også permisjonsavtalen.

- Oppfatter du det slik at rådmann Dretvik også er av den oppfatning at avtalen av 23. juni 2015 ikke lenger er gjeldende?

- Ja. Jeg oppfatter det helt klart slik ja, svarer Saghaug.

Fosna-Folket har ikke lyktes i å få en kommentar fra rådmann Dretvik torsdag.

Her kan du lese hele permisjonsavtalen til Leksvik-rådmann Dretvik.

Permisjon med lønn

Leksvik-rådmann Dretviks permisjon varer fra torsdag 15. september og til 31. desember 2017, det vil si fram til sammenslåingen av Leksvik og Rissa kommuner trer i kraft. Fra 1. januar 2018 skal Dretvik etter planen gå inn i stillingen som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune.

I permisjonstiden vil Dretvik motta om lag 1,2 millioner kroner i lønn fra Leksvik kommune. I tillegg har Dretvik ifølge permisjonsavtalen rett på blant annet fri mobiltelefon, pc, én avis, kontor og etterutdanning (må avtales med arbeidsgiver, red.anm.). I permisjonsavtalen er arbeidsgiver Leksvik kommune forpliktet til å dekke dokumenterte etterutdanningskostnader på inntil 50 000 kroner. Ved oppstart av permisjonstiden har Dretvik en årslønn på 930 000 kroner. Dersom han blir sagt opp i permisjonstiden, har Dretvik krav på ett års etterlønn. Hvis Dretvik selv sier opp sin stilling før 30. juni 2017, har han rett på 8 måneders etterlønn.

Dretvik skal på sin side stå til disposisjon for arbeidsgiver Leksvik kommune i permisjonstiden. Innholdet i arbeidet skal ifølge avtalen avtales underveis i samarbeid med ordfører. Dersom Dretvik i permisjonstiden utfører arbeid for en annen arbeidsgiver, skal «skal bruttoinntekten gå til fradrag i den lønn han mottar fra arbeidsgiver». Dretvik er videre forpliktet til å opplyse Leksvik kommune om eventuelle inntekter fra en annen arbeidsgiver i permisjonstiden.

- God nyhet

Også Rissa-ordfører Ove Vollan (H) uttrykker lettelse over at Leksvik-rådmannens avtale fra juni 2015 nå ser ut til å være lagt til side.

- Dersom det er slik at Kai Terje Dretvik nå går bort fra den avtalen, så er det selvfølgelig en veldig god nyhet.

- Hvorfor det?

- Fordi det lå en stor usikkerhet i avtalen knyttet til økonomiske konsekvenser den kunne påføre nye Indre Fosen kommune, svarer Vollan.

Millioner i fallskjerm

Bakgrunnen for Leksvik-rådmannens permisjonsavtale, er en arbeidskontrakt inngått 23. juni 2015. Kontrakten gir Dretvik krav på 3,7 millioner kroner i etterlønn dersom han slutter i sin fremtidige jobb som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune samt en rekke andre goder.

Avtalen ble undertegnet av daværende Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn Winge (H). Dette til tross for at ingen av de to hadde myndighet til å inngå en slik avtale. Det ble ikke informert om arbeidsavtalen i politiske utvalg som for eksempel formannskapet, fellesnemda eller kommunstyret.

Les mer: Hele arbeidsavtalen fra 23. juni 2015

Avtalen ble kjent

Først i mai i år ble sittende Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) kjent med rådmann Dretviks «hemmelige» arbeidskontrakt. Det utløste en prosess med forhandlinger mellom politisk forhandlingsutvalg og rådmannen. Forhandlingene endte med en avtale om at rådmannen skulle gå ut i permisjon fra 15. september i år. Det er denne avtalen som kommunestyret i dag torsdag endelig vedtok.

Permisjonsavtalen ga i utgangspunktet ingen avklaring på hvorvidt Dretviks arbeidskontrakt fra juni 2015 er gyldig eller ikke, men torsdag kom endelig avklaringen. Formannskapet og politisk forhandlingsutvalg i Leksvik hadde fra før kjent avtalen ugyldig, men Fosna-Folket har snakket med jurister som mener at avtalen fortsatt kan være gyldig.

Usikkerhet knyttet til hvorvidt juni 2015-avtalen juridisk sett er bindende for Leksvik kommune, skal være bakgrunnen for at politikerne i torsdagens møte gikk inn for å gi rådmannen permisjon med full lønn. Nå ser det imidlertid ut til å være klarlagt at juni 2015-avtalen endelig kan legges til side.

Sp kom med eget forslag

Under behandlingen av rådmann Dretviks permisjonsavtale torsdag, fremmet Senterpartiet et alternativt forslag til vedtak:

1. Forslag til avtale, framforhandlet 24.08.2016, mellom Leksvik kommune og Kai Terje Dretvik godkjennes ikke.

2. Arbeidsavtalen datert 23.06.2015, signert av tidligere ordfører Einar Strøm, tidligere varaordfører Jahn Winge og rådmann Kai Terje Dretvik, er ikke inngått i tråd med delegasjonsreglementet til Leksvik kommune, og er ugyldig.

3. Et forhandlingsutvalg bestående av ordfører Steinar Saghaug, Knut Ola Vang og Alvin Berg gis mandat til å framforhandle en sluttavtale med rådmann Kai Terje Dretvik.

4. Kommunestyret gir forhandlingsutvalget mandat til å framforhandle en sluttavtale på inntil 6 månedslønner i etterlønn.

5. Forhandlinger om sluttavtale må være sluttført innen 30.09.2016.

6. Hvis det ikke oppnås enighet om sluttavtale innen gitte frister og rammer, innkalles kommunestyret til vurdering av mistillitsforslag mot rådmann Kai Terje Dretvik.

7. Rådmann Kai Terje Dretvik innvilges permisjon fra og med 15.09.2016, og fram til kommunestyret har behandlet en framforhandlet sluttavtale, alternativt tatt stilling til mistillitsforslag dersom en sluttavtale ikke foreligger.

8. Leksvik Kommunestyre ber fellesnemnda vurdere opphevelse av tidligere vedtak om opprettelse av kommuneadvokatstilling i Indre Fosen kommune.

Forslaget fikk kun Senterpartiets fem stemmer og ble dermed ikke vedtatt.

- Ikke uvanlig

Leksvik-ordfører Saghaug sier han nå anser saken som ferdig.

- Er du lettet?

- Ja, jeg er det. Men jeg føler ingen glede. Dette har vært en vanskelig sak. Jeg føler vi nå er ferdig med saken, og at vi nå kan se fremover igjen.

- I permisjonsavtalen som ble vedtatt torsdag får rådmannen flere goder. Han mottar blant annet rundt 1,2 millioner kroner i lønn i permisjonstiden. Var det nødvendig å gi rådmannen alle godene?

- Dette koster jo ikke kommunen så mye penger. Og dersom rådmannen får seg annet arbeid, så får han jo fradrag i lønna fra kommunen. Det koster å komme til enighet. Ifølge kommunens advokat, er ikke denne permisjonsavtalen noe uvanlig sammenlignet med andre lignende saker. Ifølge advokaten ligger det på dette nivået, svarer ordfører Saghaug.

Les mer: - Vanskelig å leve med permisjonsavtalen

Les mer: Winge synes synd på rådmannen

Les mer: Strøm avviser egen vinning

Rådmann Kai Terje Dretvik var til stede i dagens kommunestyremøte, men gikk på gangen da permisjonssaken ble behandlet. Foto: Skjalg Ledang