Planen er at Bolås i perioden 16. september i år og frem til 1. januar 2018 skal jobbe som rådmann i Rissa i 50 prosent stilling, og at hun i samme periode konstitueres som rådmann i Leksvik i 50 prosent stilling. Det er hovedinnholdet i innstillingen til kommunestyremøtene i Leksvik og Rissa torsdag. I Rissa skal politikerne stemme over at rådmann Bolås søker om 50 prosent permisjon fra rådmannstillingen i kommunen. I Leksvik skal representantene stemme ja eller nei til at Bolås konstitueres som rådmann i 50 prosent stilling. Vigdis Bolås er allerede vedtatt som rådmann i Indre Fosen kommune fra 1. januar 2018.

Behandler permisjonssøknad

Etter at den «hemmelige» fallskjermavtalen til Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik dukket opp i mai i år, har rådmann Dretvik og politisk forhandlingsutvalg i Leksvik kommune vært i forhandlinger. Det endte med at partene ble enige om en lønnet permisjonsavtale. Rådmannen ble innvilget permisjon av Leksvik formannskap både i møtet 1.- og i møtet 6. september. Torsdag skal Leksvik kommunestyre foreta den endelige behandlingen av permisjonssaken. Selv om det er kjent at Senterpartiet trolig vil gå inn for å forhandle en sluttavtale med rådmannen, vil det etter alt å dømme bli flertall for permisjonsavtalen. Som Fosna-Folket tidligere har skrevet, innebærer det at rådmann Dretvik vil motta om lag 1,2 millioner kroner i lønn fra Leksvik kommune mens han har permisjon.

Les mer: Skulle bli kommuneadvokat med 3,7 mill. i fallskjerm

Assisterende rådmenn

Dretviks permisjon varer altså etter alt å dømme fra torsdag denne uka og til 31. desember 2017, altså frem til Rissa og Leksvik kommuner blir sammenslått til Indre Fosen kommune. Da skal Dretvik etter planen starte i jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Torsdag skal politikerne i Leksvik- og Rissa kommunestyre stemme over den foreslåtte løsningen med dagens Rissa-rådmann Vigdis Bolås som 50 prosent rådmann i begge kommuner.

- Dersom det blir flertall for innstillingen, vil Bolås få en assisterende rådmann både i Rissa og Leksvik. Hvem som blir assisterende rådmenn, er ikke klart ennå, forteller Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H).

- Vil bli godt kjent

Bolås er i tillegg til å være rådmann i Rissa, også prosjektleder for sammenslåingen av Rissa og Leksvik kommuner. Kultursektoren i Leksvik og Rissa er allerede slått sammen med virkning fra 1. august i år. Både Leksvik-ordfører Saghaug og Rissa-ordfører Ove Vollan (H) synes det er en naturlig løsning at Bolås nå foreslås å fungere som rådmann for begge kommuner frem til sammenslåingen.

- I møtet 6. september ba formannskapet meg om å høre med Rissa-ordfører Ove Vollan om en slik løsning. Jeg synes det er en naturlig løsning. Det er positivt at Bolås, som skal bli rådmann i den nye kommunen, nå kan bli godt kjent med både ansatte og innbyggere i Leksvik kommune. Hun vil også bli godt kjent med hvordan vi driver kommunen vår. Det er mye som er bra i Leksvik. Vi har veldig dyktige ansatte og vi leverer gode tjenester, sier Leksvik-ordfører Saghaug.

Frykter ikke reaksjoner

- I folkeavstemningen 14. september i fjor sa halvparten av leksværingene nei til sammenslåing med Rissa. Du er ikke redd for at det blir oppfattet som at Leksvik allerede nå blir underlagt Rissa dersom Rissa-rådmannen nå også skal lede Leksvik?

- Nei, det er jeg ikke redd for. Nå skal vi bygge tillit og få til noe sammen. Rissa og Leksvik har et godt samarbeid i dag. Vi kjenner Vigdis Bolås veldig godt som prosjektleder for sammenslåingen. Der gjør hun veldig godt arbeid, svarer Leksvik-ordfører Saghaug.

Skal evaluere

Rissa-ordfører Ove Vollan (H) kaller den foreslåtte løsningen for «offensiv og innovativ».

- Jeg har full tillit til at ansatte i Rissa kommune trår til og utfører like gode tjenester, selv om rådmannen får en noe redusert stilling, sier han.

- Det er også naturlig at vi tar en evaluering etter en stund for å se hvordan dette fungerer. Kanskje før jul, legger Leksvik-ordfører Saghaug til.

- Hvordan tror du det blir mottatt innad i kommunen at Rissa-rådmannen trolig også blir konstituert som rådmann i Leksvik?

- Det er mange meninger og sikkert forskjellige syn på dette. Jeg tror imidlertid at folk stort sett ser dette som en god løsning med tanke på at Bolås også skal lede den sammenslåtte kommunen, svarer Leksvik-ordfører Saghaug.

- Naturlig

Nåværende Rissa-rådmann Vigdis Bolås presiserer overfor Fosna-Folket at saken skal politisk behandles både i Leksvik- og Rissa kommunestyre torsdag.

- Dette er kanskje en naturlig løsning. Vi må tenke Indre Fosen kommune nå. Dersom innstillingen blir vedtatt torsdag, så blir det interessant å komme så nær Leksvik kommune. Det er om å gjøre og finne løsninger i denne situasjonen. Jeg går for dette alternativet siden Indre Fosen er rett rundt hjørnet, sier hun.

Les Leksvik-rådmann Dretvik sin versjon av saken.

Rissa-rådmann Vigdis Bolås. Foto: Alexander Killingberg