Den 25. juni 2015, to dager etter at den mye omtalte fallskjermavtalen ble underskrevet, var 21 politikere og ansatte i administrasjonenene i Leksvik og Rissa kommuner samlet til konstituerende møte for fellesnemda i Indre Fosen. Møtet fant sted på Landgangen i Vanvikan. Etter det Fosna-Folket får opplyst, var det bare daværende Leksvik-varaordfører Jahn Winge (H), daværende Leksvik-ordfører Einar Strøm (Sp) og Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik som kjente innholdet i avtalen som ble underskrevet to dager tidligere.

Les mer: Skulle bli kommuneadvokat med 3,7 mill. i fallskjerm

- Ble ikke lagt fram

Arbeidsavtalen til Dretvik ble underskrevet av Dretvik selv, daværende ordfører Strøm og daværende varaordfører Winge den 23. juni 2015. Avtalen gir blant annet Dretvik krav på 3,7 millioner kroner i etterlønn dersom han fratrer sin fremtidige stilling i Indre Fosen kommune. Fosna-Folket har vært i kontakt med flere av politikerne som var til stede i fellesnemdas konstituerende møte den 25. juni 2015. De sier alle at de ikke ble informert om noen arbeidsavtale som omhandlet Leksvik-rådmann Kai Terje Dretviks fremtidige arbeidsforhold med Indre Fosen kommune.

- Ble en arbeidsavtale som omhandlet Leksvik-rådmann Dretviks nye jobb som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune lagt frem eller ble det orientert om en slik avtale i fellesnemdas møte 25. juni 2015?

- Nei. Jeg ble først kjent med avtalen i mai i år. Det var første gang jeg hørte snakk om den, svarer Per Kristian Skjærvik (Ap) som var til stede i møtet 25. juni i fjor.

- Mener du det ville være naturlig å informere om en slik avtale i møtet 25. juni i fjor?

- En slik avtale, som er av økonomisk betydning for den nye kommunen, skulle vært lagt fram, svarer Skjærvik.

Les mer: Hele Dretviks arbeidsavtale fra 23. juni 2015

- Grei løsning

Ap-politikeren opplyser videre at det ikke var noen diskusjon i møtet rundt hvorvidt Dretvik skulle bli kommuneadvokat og at Vigdis Bolås skulle bli rådmann i den nye kommunen. Begge deler ble for øvrig enstemmig vedtatt, ifølge protokollen.

- Vi så på det som en grei løsning. Vi mente at den nye kommunen ville ha bruk for en kommuneadvokat siden det var mye avtaler som skulle ordnes i starten. Kai Terje Dretvik var et naturlig valg på grunn av hans juridiske kompetanse, forteller Skjærvik.

Fosna-Folket har også vært i kontakt med Torkil Berg fra Leksvik Ap, Steinar Saghaug fra Leksvik Høyre og Odd Arne Sakseid fra Rissa KrF. Alle var til stede i møtet 25. juni i fjor. Alle svarer at det ikke ble informert om noen arbeidsavtale som omhandlet Dretviks jobb som kommuneadvokat i den nye kommunen.

- Burde vært lagt fram

Fosna-Folket har vært i kontakt med både tidligere ordfører Einar Strøm (Sp) og tidligere varaordfører Jahn Winge (H). Kun sistnevnte ønsker per nå å kommentere saken.

- 25. juni 2015, to dager etter at arbeidsavtalen med rådmannen ble inngått, hadde Fellesnemda konstituerende møte hvor det ble vedtatt at Kai Terje Dretvik skulle være kommuneadvokat i den nye kommunen. Ville det ikke vært naturlig å legge frem arbeidsavtalen eller informere om den i møtet?

- Du får ikke en politiker til å svare nei på det. Jeg ser i ettertid at den burde vært lagt fram, svarer Winge.

Les mer: Eksordfører Strøms versjon av saken

Rådmann uten rådmannsjobb

Den tidligere varaordføreren forklarer at det allerede i mars eller tidlig i april 2015 ble avklart hvem som skulle bli rådmann i nye Indre Fosen kommune. Winge opplyser at det på samme tidspunkt ble avklart at Leksvik-rådmann Dretvik skulle bli kommuneadvokat i den nye kommunen. Dette var ifølge den erfarne Høyre-politikeren en del av forhandlingene mellom Leksvik og Rissa kommuner. Winge avviser bestemt at det var noen bitter strid om hvem som skulle bli rådmann i Indre Fosen kommune. Han forteller at arbeidet med Dretviks arbeidsavtale ble påbegynt allerede i april 2015.

- Vi begynte å drodle rundt det da. Etter at det var bestemt hvem som skulle bli rådmann i Indre Fosen kommune, så var situasjonen den at Leksvik hadde en rådmann på oppsigelse. Fra 1. januar 2018 var hans rådmannsjobb lagt ned. Jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen var usikker. Da var det naturlig at rådmann Dretvik ville ha en arbeidsavtale, forklarer han.

Ville beholde Dretvik

Winge skryter av rådmann Dretviks jobb i Leksvik kommune. Han påpeker i liket med tidligere ordfører Einar Strøm at deres motivasjon for å inngå avtalen med Dretvik, var å forhindre at rådmannen skulle slutte i jobben før sammenslåingen.

- Da Dretvik startet i rådmannsjobben i november 2013, tok han over en kommune med over ti millioner kroner i akkumulert underskudd. Han viste utrolig gode lederegenskaper og klarte å snu driftsunderskuddet i kommunen til overskudd på veldig kort tid. I fjor vår ønsket vi å sørge for at Dretvik fortsatte jobben med å få Leksvik ut av Robek-lista, sier Winge.

Signerte på ordførerkontoret

Den tidligere Høyre-politikeren opplyser at det var mer tilfeldig at avtalen ble signert akkurat den 23. juni 2015.

- Jeg, ordfører Strøm og rådmann Dretvik hadde et møte på ordførerens kontor. Agendaen var egentlig noe annet enn Dretviks arbeidsavtale. Vi gikk gjennom forskjellige ting. Arbeidsavtalen lå der ferdig skrevet. Vi hadde diskutert det siden april, men 23. juni lå den der renskrevet, forteller Winge om avtalesigneringen.

Han tar selvkritikk på at avtalen ble signert før politikerne gjorde vedtak om at Dretvik skulle bli kommuneadvokat. Winge understreker imidlertid at det var ingen grunn til å tro at fellesnemda på møtet 25. juni ikke skulle vedta Dretvik som kommuneadvokat. Vedtaket 25. juni var for øvrig enstemmig.

- Forglemmelse

Winge avviser bestemt at det var noen grunn til å holde avtalen hemmelig.

- At avtalen ikke ble lagt frem for politikerne, må bare skyldes en forglemmelse. Det var ingen som hadde noen interesse av å holde dette hemmelig, påpeker han.

På direkte spørsmål, svarer Winge at det var bare han, Strøm og rådmann Dretvik som kjente innholdet i avtalen i juni 2015. Den tidligere varaordføreren svarer også nei på spørsmål om han eller Strøm hadde fått noe mandat om å forhandle en arbeidskontrakt for nye Indre Fosen kommune.

- I ettertid ser jeg veldig godt at vi skulle gjort mye annerledes. Jeg synes imidlertid at rådmann Dretvik får ufortjent mye kritikk. Han har gjort en kjempejobb for Leksvik kommune. Dretvik har helt spesielle lederegenskaper. Jeg mener folk heller bør ta meg og Strøm. Jeg skal stå for det jeg har gjort. Samtidig vil jeg påpeke at jeg gjorde det jeg gjorde i beste mening for Leksvik kommune, sier Winge.

Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik sier han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. Her kan du lese hva Dretvik sa om saken da Fosna-Folket intervjuet ham torsdag 1. september.

NB: Fosna-Folket har i en tidligere artikkel skrevet at fellesnemdas konstituerende møte var 19. juni 2015. Møtet var altså 25. juni 2015. Fosna-Folket beklager feilen.