- For min egen del går det greit, men Dretvik blir uthengt og utskjelt og fremstilt som den verste. Jeg synes synd på ham. Han ville bare sikre seg selv. Jeg tar min del av ansvaret, dersom jeg har bidratt til å ødelegge hans fremtidige karriere innen kommuneadministrasjon, sier han til Fosna-Folket.

Lang erfaring

Winge har lang erfaring fra både politikken og næringslivet. Han var medlem i Leksvik kommunestyre fra 1980 til 2015 og varaordfører fra 1999 til 2007 og fra 2011 til 2015. Den 23. juni i fjor skrev han og daværende ordfører Einar Strøm (Sp) under på arbeidsavtalen som blant annet sikret rådmann Kai Terje Dretvik en fallskjerm på 3,7 millioner kroner dersom han sluttet som kommuneadvokat i nye Indre Fosen kommune. Verken Strøm eller Winge hadde fullmakt til å inngå en slik avtale, noe begge har tatt selvkritikk for. Det er nemlig politisk forhandlingsutvalg som skal forhandle lønn med rådmannen i Leksvik. Det står i delegasjonsreglementet.

Avtalen dukket opp

Etter at dagens Leksvik-ordfører Steinar Saghaug (H) ble kjent med rådmann Dretviks gullkantede arbeidsavtale i mai i år, har politikerne forsøkt å forhandle frem en ny avtale med rådmannen. Politisk forhandlingsutvalg forsøkte i sommer å komme til enighet med rådmannen om en sluttpakke, men forhandlingene endte med en avtale om lønnet permisjon. Leksvik kommunestyre skal foreta den endelige behandlingen av permisjonssaken torsdag denne uka. Permisjonsavtalen gir imidlertid ingen avklaring på rådmannens arbeidskontrakt fra juni i fjor, men politisk ledelse i Leksvik mener bestemt at avtalen fra juni 2015 er å regne som ugyldig.

- Ingen bitterhet

Tidligere varaordfører Winge (H) avviser bestemt at motivasjonen for å inngå avtalen 23. juni 2015 var å få rådmann Dretvik positiv til kommunesammenslåingen. Det var da allerede bestemt at Rissa-rådmann Vigdis Bolås skulle bli rådmann i den nye kommunen og at Dretvik skulle bli kommuneadvokat. Winge avviser bestemt at arbeidsavtalen ble inngått for å blidgjøre Dretvik siden han ikke ble rådmann i Indre Fosen.

- At Bolås skulle bli rådmann i den nye kommunen, ble bestemt lenge før. Jeg tipper det var i april 2015.

- Hvem som skulle bli rådmann i den nye kommunen ble bestemt flere måneder før folkeavstemningen og lenge før kommunene ble vedtatt sammenslått. Hvorfor så tidlig?

- Det å få alt på bordet med en gang, tror jeg har vært litt av suksessoppskriften til Leksvik-Rissa-prosessen. Vi hadde to dyktige rådmenn, og i den nye kommunen var det kun plass til én. Jeg tror det var viktig å få på plass tidlig hvem som skulle lede den nye kommunen, svarer Winge.

Han sier han aldri oppfattet Leksvik-rådmann Dretvik som bitter fordi Rissa-rådmann Bolås skulle bli rådmann i den nye kommunen.

- Nei, tvert imot. Dette oppfattet jeg som en grei del av en større pakke, sier Winge.

Han viser til at spørsmålet om hvem som skulle bli rådmann i nykommunen, kun var én av mange avgjørelser som skulle tas.

- Aldri intensjonen

Winge påpeker at han inngikk avtalen med rådmann Dretvik i «beste mening».

- Dretvik skulle over i en stilling som kommuneadvokat i den nye kommunen. Det er ingen hemmelighet at det kan være en utsatt stilling. Avtalen var til for å sikre Dretvik imot en oppsigelse dersom ledelsen i Indre Fosen kommune fant ut at man ikke hadde behov for en kommuneadvokat.

- Men slik avtalen er formulert, kunne jo Dretvik ha sluttet på dagen og hatt krav på en fallskjerm på 3,7 millioner kroner?

- Men det var aldri intensjonen. Det sier jo Kai Terje Dretvik selv også. Det var hvis Dretvik fikk sparken, at fallskjermen skulle utløses, forklarer den tidligere varaordføreren.

- Forglemmelse

Winge påpeker i likhet med tidligere ordfører Einar Strøm (Sp), at de jobbet døgnet rundt i perioden da avtalen ble inngått.

- Vi jobbet mot klokka døgnet rundt den perioden der. Folk som ikke har vært med på en sånn prosess, tror jeg har vanskeligheter med å forstå hvordan det var.

- Og at formannskapet eller andre politikere ikke ble informert om avtalen, skyldes også arbeidspress?

- Det må ha vært en forglemmelse. Avtalen ble inngått 23. juni. Etter det var både jeg og ordføreren på ferie.

- Har du det siste året vært redd for at avtalen skulle bli kjent?

- Nei, det har ikke vært i tankene en gang. Jeg anså det bare som et hvilket som helst dokument. Jeg har hatt veldig mye annet å tenke på, svarer Winge.

Avviser egen vinning

Den tidligere Høyre-politikeren mener alt som ble gjort, nå tolkes i verste mening.

- Jeg kan ikke unngå å legge merke til det som skrives på Facebook. Alt blir dratt ut fra alle sammenhenger og proporsjoner, sier han.

Frem til i desember i fjor, hadde ordfører samme godtgjørelse som rådmannens lønn i Leksvik kommune. Det innebar at dersom rådmannslønna økte, så skulle også ordførergodtgjørelsen opp tilsvarende. Både Winge og Strøm avviser bestemt at de inngikk avtalen i juni 2015 for egen vinnings skyld.

- Jeg har vel knapt sendt en reiseregning i min tid i Leksvik kommune, påpeker Winge.

Bekreftet brudd

Kontrollutvalget i Leksvik hadde møte mandag. Der orienterte blant andre ordfører Steinar Saghaug (H). Leder i politisk forhandlingsutvalg i perioden 2011 - 2015, Jon Normann Tviberg (KrF), svarte på spørsmål rundt forhandling av rådmannens lønn. Ifølge delegasjonsreglementet til Leksvik kommune, er det politisk forhandlingsutvalg som skal forhandle lønn med rådmannen.

- Vi fikk bekreftet at politisk forhandlingsutvalg ikke forhandlet lønn med rådmannen verken i 2014 eller 2015, sier kontrollutvalgsleder Torkil Berg (Ap).

Han forteller at utvalget skal få oversendt ytterligere dokumentasjon frem til neste møte.

- På neste møte må vi få oversikt over alle fakta i saken. Så får vi beslutte hva vi gjør videre, sier Berg

Les Einar Strøms versjon av saken.

Les rådmann Kai Terje Dretviks tilsvar.

Fra møtet i kontrollutvalget i Leksvik mandag morgen. Til venstre er Leksvik-ordfører Steinar Saghaug. Foto: Alexander Killingberg