Med vedtaket som nå foreligger, er rådmann Kai Terje Dretvik sikret minst 1,2 millioner kroner i lønn mens han er ute i permisjon i perioden 15. september i år til 31. desember 2017. Den lukrative permisjonsavtalen har skapt reaksjoner blant annet fra Senterpartiet, som i formannskapsmøtet tirsdag denne uka foreslo en sluttpakkeløsning med rådmannen. Forslaget ble nedstemt.

- Leksvik kommune pådrar seg minst 1,2 millioner kroner i kostnader på en som ikke kommer på jobb. Det er ut ifra våre prinsipper ikke riktig. Vi kan ikke leve med det, uttalte Leksviks varaordfører Bjørnar Buhaug (Sp) etter møtet.

Les mer: Alt om den «hemmelige» millionavtalen.

Forsøkte på sluttpakke

Nå føler gruppeleder Knut Ola Vang i Leksvik Ap, gruppelder Line Marie Rosvold Abel i Leksvik Venstre og gruppelder Linda Lutdal i Leksvik Høyre behov for å forklare hvorfor de går for å gi rådmannen millionlønn i permisjonstiden.

«Etter at rådmannens arbeidsavtale fra 2015 ble kjent i vår, har politikere med støtte fra alle parti, forsøkt å forhandle frem en løsning til det beste for kommunen. Dette er gjort med juridisk bistand. Gjennom disse forhandlingene har man ikke lyktes med å forhandle frem en sluttpakke med Kai Terje Dretvik. Forhandlingene ble avsluttet med en enighet mellom partene om å gi rådmannen permisjon med lønn frem til 01.01.18», heter det i et skriv fra de tre politikerne til Fosna-Folket.

- Alternativet er rettssak

Vang, Abel og Lutdal mener det meste er prøvd for å komme til en avtale som er best mulig for Leksvik kommune.

«Da Senterpartiet bekjentgjorde sitt forslag, ble det på nytt tatt kontakt med kommunens juridiske rådgiver, som fortsatt anbefalte formannskap/ kommunestyre å gå for å innvilge rådmannen permisjon i tråd med framforhandlet resultat. Det Senterpartiet fremmet vedtak om i møte 06.09.16 er med andre ord allerede prøvd.  Slik vi ser det er permisjon med lønn den eneste løsningen vi har uten at saken havner i rettssystemet. En rettssak vil være krevende arbeidsmessig og kostnadsmessig, og gir ingen garanti for at utfallet vil bli mer lønnsomt for kommunen enn å innvilge permisjon med lønn», skriver de tre.

Vil skape ro

Gruppelederne mener det er lite som tyder på at rådmannen frivillig vil si opp sin stilling.

«Det er ingenting så langt i prosessen som tyder på at rådmannen frivillig vil fratre sin stilling, ei heller godta en sluttpakke som gir dårligere vilkår enn en fremforhandlet permisjonsavtale. Ved å godta denne avtalen kan vi rekruttere en ny rådmann, få ro i organisasjonen og rette fokus fremover. Tid og krefter kan benyttes til å arbeide for en vellykket sammenslåing hvor fokus er å skape gode tjenester for våre innbyggere i den nye kommunen», heter det i skrivet.

To utveier

Vang, Abel og Lutdal påpeker at dersom permisjonsavtalen med rådmannen brytes, må forhandlignene starte helt på nytt.

«Disse kan få to mulige utganger:

1. Man blir enige om en sluttavtale som er bedre for kommunen og dårligere for rådmannen enn den man har forhandlet frem idag. Noe vi anser som helt usannsynlig at rådmann vil gå med på.

2. En blir ikke enig om en sluttpakke og forhandlingene strander. Det vil da komme et mistillitsforslag i kommunestyret og videre oppsigelse. Om det skjer kan vi risikere et søksmål mot kommunen og en mulig rettssak med ukjent utfall. I den tiden en slik sak pågår blir det heller ikke mulig å rekruttere og ansette en ny rådmann, fordi Kai Terje Dretvik vil kunne fortsette i stillingen som rådmann til saken er avsluttet».

Ugyldig, men

Det var rådmannens arbeidsavtale fra juni 2015 som startet hele rådmannsaken i Leksvik. Det var daværende ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn Winge (H) som skrev under kontrakten på vegne av kommunen. Dette til tross for at ingen av dem ifølge kommunens delegasjonsreglement hadde myndighet til å inngå en slik kontrakt. Arbeidsavtalen av juni 2015 gir rådmann Dretvik tre årslønner i etterlønn dersom han slutter som rådmann i Leksvik kommune og fire årslønner i etterlønn dersom han slutter som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Både politisk forhandlingsutvalg og formannskapet i Leksvik har kjent avtalen ugyldig.

«Lønnsavtalen fra 2015 er etter vår oppfatning ugyldig, men det er viktig å presisere at rådmannen med å signere lønnsavtalen fra 2015 ikke nødvendigvis har gjort noe lovstridig. Som rådmann burde Kai Terje Dretvik visst at avtalen ikke ble behandlet i kompetent organ og at gjeldende delegasjonsreglement ikke ble fulgt, og sånn sett er å betrakte som ugyldig. Hvorvidt dette holder i en rettssal vites ikke. Saken er nå forelagt kommunens kontrollutvalg.  Vi har tillitt til at de vil foreta en omfattende gjennomgang av saken, slik at eventuelle lovstridigheter vil bli avdekt og nødvendige tiltak iverksatt», skriver gruppelderne Vang, Abel og Lutdal.

Les mer: Erfaren advokat mener rådmannen har en god sak

- Det beste vedtaket

De tre gruppelderne erkjenner i pressemeldingen at permisjonsavtalen med rådmannen gir en bismak.

«Å innvilge permisjon med lønn er en tøff avtale å gå for. Det strider mot vår rettsoppfatning og oppleves meningsløst. Der er vi enig med Senterpartiet. Likevel mener vi at å innvilge permisjon med lønn er det beste vedtaket vi kan gjøre nå. Ved å innvilge permisjon kan vi rekruttere en ny rådmann, få ro i organisasjonen og rette fokus fremover.  Det er viktigere å bruke våre ressurser på arbeidet med å få til en vellykket kommunesammenslåing enn å kjempe en sak i en rettssal. Vi mener derfor at fremforhandlet avtale er det som ivaretar våre innbyggere best på lang sikt og vil stemme for at permisjonssøknaden innvilges også i kommunestyremøte 15.09.16», avslutter Vang, Abel og Lutdal.

Rådmann Kai Terje Dretvik har sagt til Fosna-Folket at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

LES RÅDMANNENS TILSVAR.

LES STRØMS TILSVAR.