Senterpartiets to representanter stemte for å inngå forhandlinger om en sluttpakke med rådmannen, mens resten av formannskapet stemte for å gi rådmann Dretvik permisjon med full lønn fra 15. september i år til 31. desember 2017. Ettersom årslønnen til Dretvik er på rundt 930 000 kroner, vil Leksvik kommune ha minst 1,2 millioner kroner i lønnsutgifter på rådmannen mens han er i permisjon. Et punkt i permisjonsavtalen sikrer imidlertid at rådmannen skal være disponibel for kommunen.

- Ikke riktig

- Leksvik kommune pådrar seg minst 1,2 millioner kroner i kostnader på en som ikke kommer på jobb. Det er ut ifra våre prinsipper ikke riktig. Vi kan ikke leve med det, sier varaordfører Buhaug.

Ordfører Steinar Saghaug (H) begrunner den lukrative permisjonsavtalen med at alternativet kunne blitt verre.

- Om vi hadde gått for en sluttpakke, kunne vi ha risikert en rettsprosess, sier han.

«Hemmelig avtale»

Bakgrunnen for personalsaken mellom kommunen og rådmannen, er en «hemmelig» arbeidsavtale fra juni 2015. Arbeidsavtalen, som er underskrevet av daværende ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn Winge (H), gir rådmann Dretvik blant annet tre års etterlønn dersom han slutter som rådmann i Leksvik kommune samt fire års etterlønn dersom han slutter som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Dagens politiske ledelse i Leksvik ble først kjent med avtalen i mai i år, altså nesten ett år etter at den ble inngått. Avtalen er ifølge ordfører Saghaug kjent ugyldig grunnet brudd på delegasjonsreglementet som igjen er forankret i kommuneloven. Etter at avtalen ble kjent, har politisk ledelse i Leksvik forsøkt å komme til enighet med rådmann Dretvik om en ny avtale. Forhandlingene endte med at rådmannen søkte permisjon. Denne ble innvilget av formannskapet torsdag forrige uke. Tirsdag morgen forsøkte Senterpartiet seg på en omkamp, men fikk altså ikke flertall for forslaget om heller å forhandle frem en sluttpakke med rådmann Dretvik.

- De burde kjent regelverket

Varaordfører Buhaug sier han både er skuffet og litt overrasket over at Senterpartiets forslag ikke fikk større oppslutning i formannskapet.

- Vi er alle enige i at vi trenger å få på plass en ny rådmann. Det bør skje fort. Vi i Senterpartiet mener imidlertid at ikke det skal gå på bekostning av alle prinsipper. Vi oppfatter at det er en mistillit til dagens rådmann. Den mistilliten har sin bakgrunn i arbeidsavtalen som ble inngått 23. juni 2015 der de tre toppene i Leksvik kommune inngitt avtalen uten forankring. De tre er de som bør kjenne regelverket best av alle. For to av de tre (tidligere ordfører og varaordfører, red.anm.) er det ikke gitt hvilke konsekvenser saken får. Det ligger hos kontrollutvalget, som nå undersøker saken. Vi mener at den tredje personen (rådmannen, red.anm.) var like delaktig, sier Sp-politikeren.

Vil ha bedre vilkår

Buhaug påpeker at han på ingen måte kritiserer forhandlingene som har pågått med rådmann Dretvik, men han mener at det allikevel bør forsøkes å bli enig med rådmannen om en sluttpakke.

- Vi bør forsøke å få til en sluttpakke med bedre vilkår for Leksvik kommune enn det som ligger i permisjonsavtalen. Jeg kan ikke se at dette skulle bli verre enn en permisjon.

- Ordfører Saghaug frykter det kan dra kommunen inn i en juridisk prosess dersom man nå ikke går for permisjonsavtalen?

- Det er en risiko for det dersom vi forkaster permisjonsavtalen. Men jeg kan ikke se at vi kan komme noe dårligere ut av det, svarer Buhaug.

Han varsler at Senterpartiet kommer til å fremme samme forslag om å forhandle sluttpakke med rådmannen når kommunestyret skal foreta den endelige behandlingen av saken på møtet 15. september.

Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

LES RÅDMANNENS TILSVAR.

LES STRØMS TILSVAR.