Formannskapet i Åfjord stadfestet fredag uttalelse av 16. august om at de vil yte et kommunalt anleggstilskott på 10 millioner kroner til fylkesveg 723.  Neste instans er kommunestyret, og rådmannen forventer at det går like glatt igjennom der som det gjorde i formannskapet.

Gir mye

Johansen peker på at den kommunale bevilgninga på 10 millioner kroner utløser investeringer på rundt 270 millioner kroner.

– Det er i utgangspunktet det samme vi gjør der som vi gjorde da vi gikk inn med penger til havneprosjektet på Monstad. Vi yter et mindre beløp som utløser en mye større investering. Hvis formannskapet ikke hadde gitt dette signalet, hadde prosjektet kanskje ikke blitt noe av, sier Johansen.

Samarbeid

I vedtaket som sendes videre til kommunestyret for endelig vedtak viser en til brev av 17. juni 2016 fra Samferdselsdepartementet til Sør-Trøndelag fylkeskommune. Dette tar for seg «Fv 723 i Åfjord kommune –skredsikring», fylkestingets vedtak i sak FT-11/2016 «Forskuttering av rassikring på FV 723 Paulen og Ryssdalen». Her vises til det etablerte samarbeidet mellom Sør-Trøndelag fylkeskommune, Fosenvind DA og Åfjord kommune om ny veiløsning til Stokksund.

For Åfjord kommune er en trygg og framkommelig veiløsning på FV 723, en strekning som er svært rasutsatt i dag, av avgjørende betydning for fremtidig vekst og utvikling i hele Åfjord.

Store verdier

Dette er også bakgrunnen for at Åfjord kommune allerede har gått inn med verdier i prosjektet på nær 20 millioner kroner i henhold til utbyggingsavtalen for Harbaksfjellet vindkraftverk.

Johansen er klar på at toget går nå, og han mener veginvesteringa vil gagne kommunen mye, og gi positive økonomiske ringvirkninger i mange år framover.

– Vedtaket omfatter store utbedringer som ikke ville blitt gjennomført om vi ikke tok det samtidig med vindkraftutbygginga, sier Johansen.

Fullmakt

For å sikre at prosjektet i det hele tatt kan gjennomføres, må Åfjord kommunestyre vedta et anleggstilskudd på ytterligere 10 millioner kroner til disposisjon for prosjektet. Kommunestyret anbefales å gi rådmannen fullmakt til å inngå endelig avtale med Sør-Trøndelag fylkeskommune med henblikk på tidspunkt og vilkårene for overføring av tilskuddet, og ber videre om at rådmannen innarbeider beløpet i økonomiplanen for 2017.

Johansen viser til at Statkraft legger 30 millioner kroner inn i prosjektet.

– Åfjord kommune har ikke råd til å si nei til dette, sier Johansen.