Da Saghaug overtok ordførervervet etter valget sist høst var han ukjent med at tidligere ordfører Einar Strøm (Sp) og varaordfører Jahn K. Winge (H) hadde inngått den oppsiktsvekkende avtalen med rådmann Kai Terje Dretvik.

Små forhold

Til Fosna-Folket forklarer Saghaug at håndteringen av saken, etter at han i mai ble kjent med avtalen, har vært hans vanskeligste sak  som lokalpolitiker. Saghaug trekker fram at det er små forhold i en distriktskommune som Leksvik.

Måtte prioriteres

- Jeg skulle gjerne vært foruten denne saken, sier Saghaug. Den siste tiden fram til formannskapets møte torsdag denne uka har bekymringene rundt saken gått på nattesøvnen løs. På samme tid har ordføreren aldri vært i tvil om at dette er en sak som måtte prioriteres.

15. september

Formannskapet vedtok torsdag, i lukket møte, å innvilge rådmann Kai Terje Dretviks søknad om permisjon fra 15. september i år til og med 31. desember 2017. Selve søknaden er unntatt offentlighet, og ordfører Saghaug vil ikke drøfte innholdet i avtalen som må endelig vedtas av kommunestyret 15. september.

Fire års etterlønn

Da Fosna-Folket torsdag denne uka snakket med rådmann Kai Terje Dretvik la han til grunn at hovedtrekkene i avtalen han inngikk med tidligere ordfører Einar Strøm (H) og varaordfører Jahn K. Winge (H) i juni i 2015 fortsatt ligger til grunn. I denne avtalen er rådmannen blant annet sikret tre års etterlønn om han slutter i stillingen innen utgangen av 2017, samtidig som avtalen også lover Dretvik fire års etterlønn om han velger å slutte i stillingen som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune fra 1. januar 2018.

RÅDMANNENS SYN PÅ AVTALEN: - Ikke urimelig

Brøt med reglementet

- Vi er sikker på at den er ugyldig, sier ordfører Saghaug om avtalen fra juni i fjor, og viser til at tidligere ordfører og varaordfører ikke fulgte kommunens reglement da de to inngikk avtale om lønns og arbeidsvilkår med rådmannen. Kommunens vedtatte delegeringsreglement sier tydelig at det er politisk forhandlingsutvalg som har til oppgave å forhandle med rådmannen om dette.

Føler lettelse

Den omstridte avtalen var ukjent for nåværende ordfører Steinar Saghaug fram til mai i år. Etter at Saghaug ble kjent med innholdet, som sikret rådmannen flere millioner i etterlønn, har han arbeidet hardt for å komme til en ny avtale med rådmann Dretvik. Saghaug erkjenner at dette har vært en vanskelig prosess.

Nå sier Saghaug at han føler det som en lettelse at saken har blitt offentlig kjent etter at Fosna-Folket første omtalte den «hemmelige» avtalen.