Fosna-Folket tok fredag kontakt med prosjektleder for sammenslåingen av Rissa og Leksvik kommuner og fremtidig rådmann i Indre Fosen kommune, Vigdis Bolås, og stilte følgende spørsmål:

- Har Kai Terje Dretvik tillit som kommuneadvokat i nye Indre Fosen kommune?

- Det kan ligne på at han ikke har det, svarer Bolås.

Les rådmann Kai Terje Dretviks versjon av saken.

- Spennende

Fosna-Folket forsøkte fredag ettermiddag og kveld å få en kommentar fra Dretvik angående uttalelsen, uten å lykkes. Dretvik svarte torsdag at hans motiv for å inngå avtalen var å sikre jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Han påpekte at jobben som rådmann i Leksvik var lovpålagt, men at jobben som kommuneadvokat ikke var det. Dretvik forklarer at han ville sikre seg i tilfelle han skulle miste jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Fosna-Folket var torsdag i kontakt med Dretvik. Fosna-Folket stilte da blant annet følgende spørsmål:

- Ser du fram til å begynne i jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune?

- Ja. Det gjør jeg. Det blir en spennende jobb. Nå har jeg forstått det slik at formannskapet har innvilget min permisjonssøknad slik at jeg kan studere og sette meg i stand til å gjøre jobben som kommuneadvokat, svarer Dretvik.

- Ubeskrivelig

Etter at Leksvik-rådmann Dretviks lønnsavtale ble kjent, har saken skapt mange reaksjoner.

- Det er tøft å se en slik avtale når vi har hatt så mange innsparinger på driften i kommunen de siste årene, spesielt i skolesektoren. At folk kan gjøre sånn er helt ubeskrivelig. Det er vanskelig å sette ord på det at slikt kan skje i en liten kommune. Det er helt vanvittig at saken kommer opp sånn, sier Dag–Jøran Ness (Frp).

LES RÅDMANNENS TILSVAR.

LES STRØMS TILSVAR.

- Avtalen er ugyldig

Som leder av kommunens administrasjonsutvalg ble han kjent med saken i mai.

- Etter at saken ble offentlig kjent har det kommet en del reaksjoner på at det forrige kommunestyret burde ha sett saken, men avtalen ble gjort så raskt og på en slik måte at vi ikke greide det. Nå må vi rydde opp i saken og gjøre det beste ut av det. Avtalen er ugyldig. En ordfører og en varaordfører (Strøm og Winge, red. anm.) kan ikke bestemme arbeidsavtalen for en kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Det er Fellesnemndas oppgave, sier Ness.

- Sjokkert

Raymond Balstad representerer Senterpartiet i Leksvik kommunestyre, og han er glad for at saken nå sprakk.

- Jeg er sjokkert over at det kunne gå så langt som det har gjort. Det har vært gjort en del for å få saken på bordet. Selv ble jeg kjent med saken i sommer da jeg var vara for Bjørnar Buhaug i et møte. Jeg må si jeg føler meg ført bak lyset av dem som har laget denne arbeidsavtalen, sier han.

Manglende tillit

Balstad mener Dretvik bør tenke seg som om om han er den rette personen til å gå inn i stillingen som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune.

- Jeg er meget skuffet. Jeg tror han bør vurdere sin stilling. I rollen som kommuneadvokat trenger man tillit. Når man har vansker med å forholde seg til forvaltningsloven blir det vanskelig, sier Balstad som er full av lovord over ordfører Steinar Saghaug (H) og arbeidet han har gjort for å ordne opp i arbeidsavtalesaken.

- Provosert

Wenche Stenkjær er både kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet og ansatt i Leksvik kommune som lærer.

- Jeg blir lynende forbannet. Jeg vet hva ansatte i Leksvik kommune har gitt for å få oss av ROBEK-lista, og da blir jeg provosert over at det skal sitte folk på toppen og fortelle oss at slike avtaler er naturlig. Jeg forventer ikke at en rådmann skal ha samme lønn som meg. Han har et stort ansvar, men det får være grenser, sier hun.

Småstein i senga

Stenkjær tror Dretvik vil få det litt ubehagelig i jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune.

- Han vil helt sikkert gjøre en god jobb som advokat, det er ikke det. Men har du strødd småstein i senga di er det ikke noe godt å legge seg, slår hun fast.

Ville sikre seg

Tidligere ordfører Einar Strøm (Sp) tar selvkritikk både for at han ikke informerte politikerne om avtalen og for at delegasjonsreglementet ikke ble fulgt. Han svarer på direkte spørsmål at han skjønner om avtalen blir oppfattet som «uspiselig».

Rådmann Kai Terje Dretvik forklarer betingelsene i avtalen med at han ville sikre seg i forhold til jobben som kommuneadvokat i Indre Fosen kommune. Han påpeker at en stilling som rådmann er lovpålagt, men ikke stillingen som kommuneadvokat. Dretvik gir inntrykk av at han oppfattet kommuneadvokatstillingen som en jobb som fort kunne henge i en tynn tråd, og at han dermed kunne risikere å miste jobben etter kort tid i den nye kommunen.

Wenche Stenkjær (Ap) er en av kommunestyrerepresentantene i Leksvik som reagerer sterkt på rådmannens arbeidsavtale.