Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men har aldri smittet til mennesker, hverken fra dyr eller kjøtt.

Har testet 100 reinsdyr

Påvisningen ble gjort under kartleggingsprogrammet i forbindelse med jakten. Reinsdyrbukken ble skutt i samme område i Nordfjella som der den første påvisningen av skrantesjuke i Norge ble gjort i vår. Så langt i august er det testet cirka 100 reinsdyr fra området, og alle andre prøver har vært negative. Reinsdyret blir nå sendt til destruksjon, og jegeren som skøyt det er varslet, melder Mattilsynet.

-Vi vurderer det fortsatt slik at det er svært liten risiko for at sykdommen skal smitte til mennesker, men for å være på den sikre siden godkjenner vi ikke at kjøtt fra dyr som tester positivt skal spises, sier Solfrid Åmdal, seniorrådgiver seksjon dyrehelse.

Rådene Mattilsynet har fått fra Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet gjør at de inntar en aktiv føre-var holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt.

Les mer om kartleggingen av skrantesjuke.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr

Totalt skal det testes cirka 15 000 dyr i år, i regi av Mattilsynet og Miljødirektoratet. Det er svært viktig at jegere og andre som ser syke eller døde hjortedyr melder fra til Mattilsynet. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, f.eks dyr som ikke skyr mennesker.

Mattilsynet oppfordrer jegere og andre som ferdes i skog og mark til å bidra i kartleggingen. Det vil være til god hjelp for å få en oversikt over hvor utbredt sykdommen er i Norge.

Les Veterinærinstituttets melding om saken her.