Kommunetopper fra hele fylket er mandag og tirsdag denne samlet ved Ørland Kysthotell til den årlige «Dialogkonferansen» på Ørland i dag Her har ordførere og rådmenn fått siste nytt om kommunereformen og arbeidet med fylkesmannens tilråding.

Utfordringer

Alle kommunene vil få presentert Fylkesmannens tilråding før pressekonferansen 30.september i Trondheim. For kommuner som fatter vedtak mellom 1. oktober og 31. desember, vil Fylkesmannen ettersende sin vurdering til departementet.

I tida fram til 30.september vil Skjelbred ha møter med kommuner som er inne i siste fase. Som grunnlag for vurderingen blir det utarbeidet faktaark for hver kommune. Alle kommuner vil bli bedt om å se over disse før oversendelse til departementet.

Utenforskapene

Fylkesmannen har vurdert en rekke forhold i sine tilrådinger. Blant annet må det vurderes om noen kommuner faller inn under unntaksbestemmelsen. Hvorvidt dette er tilfelle, vil det eventuelt bli gjort i samråd med fylkesmann i nabofylket. For kommuner som kan få utfordringer ved å stå utenfor en gruppering, må det synliggjøres mulige løsninger. Det antydes at det er lite sannsynlig at disse vil bli foreslått å stå alene på sikt.