Elevene skal komme med ideer som kan bidra til å løse viktige utfordringer og skape nye muligheter i sjømatnæringen. De beste løsningene går videre til en nasjonal finale der vinnerideen presenteres under Norske Sjømatbedrifters Landsforenings arrangement «Sjømatdagen 2017».

Læring for fremtiden

- Elever lærer mer av å gjøre, enn av og se og høre. "Ringer av vann" gir læring for fremtiden, sier leder i Sett Sjøbein, Janita Arhaug og rådgiver Helge Gjørven i Ungt Entreprenørskap Norge om oppdraget de sammen har fått fra Nærings-og fiskeridepartementet.

- Vi skal gjennomføre en landsdekkende marin konkurranse for elever og lærlinger under videregående opplæring.

Det skal først avholdes fylkeskonkurranser i løpet av september til desember og så vil den nasjonale finalen avholdes 16.-18.januar 2017.

Så langt er mer enn 50 videregående skoler planlagt med i prosjektet, og trolig vil over 3000 elever og lærlinger fra samtlige fylker delta.

- Tenke nytt og kreativt

Ungt Entreprenørskap har lang erfaring med å inspirere unge fra grunnskole til høyere utdanning til å tenke nytt og til å skape nye verdier, og organisasjonen har mye erfaring med gjennomføring av konkurransene.

- Dette er en etterlengtet og unik mulighet for oss å spre kunnskap om sjømatnæringen til elevene samtidig som de får benytte sine evner og interesse til å tenke nytt og kreativt på vegne av sjømatnæringen. Sjømatnæringen har i mange år fortvilet over manglende og utdatert informasjon om næringen vår i skolebøkene.  Nå får vi både muligheten til å ikke bare gi elevene oppdatert informasjon, og å la dem ta del i aktiv læring gjennom bedriftspresentasjoner, bedriftsbesøk og veiledning underveis i oppgaveløsningen. Jeg håper også de utfordrer oss og skaper nye ideer, sier Arhaug.

Sett Sjøbein skal blant annet organisere arbeidet med juryer, mentorer, bedriftspresentasjoner og bedriftsbesøk til fylkeskonkurransene og den nasjonale finalen. Mange i sjømatnæringen vil bli kontaktet fremover for å bidra.

Dette er noen av oppgavene som elevene vil bli utfordret på:

  • Utvikle ideer for fiskefôr

  • Miljøutfordringene i sjømatnæringa

  • Nye produkter og tjenester for sjømatnæringen

  • Opplevelsesbasert reiseliv med sjømat som en del av opplevelsen

  • Utvikling av produkt, konsept eller kampanje som fører til at sjømatforbruket øker blant unge

  • Hvordan gjøre fiskeindustrien til en attraktiv næring for unge

  • Teknologisk utvikling; Hvordan kan ny teknologi tas i bruk i sjømatnæringa