Lørdag 13.august åpnet SOS-barnebyer sin fjerde barneby i Malawi, i byen Ngabu. Barnebyen er i sin helhet finansiert av Odd Fellow Ordenen i Norge, og sammen med flere av ordenens medlemmer fikk Småvik være med på innvielsen.

- En ufattelig tragedie

Besøket bød på sterke inntrykk.

- Det var en reise i kontraster. Situasjonen til de omsorgsløse barna er en ufattelig tragedie, sier Småvik.

Barnebyen i Ngabu består av 15 familiehus med kapasitet for 120 barn, barnehage for 90 barn og grunnskole for 320 barn, og både lekeområdet og vannpumpen er tilgjengelig for alle i lokalmiljøet.

Under sitt besøk fikk Småvik se bunnløs fattigdom, samtidig som han fikk se hvor mye glede de små tingene i livet kan gi.

- Du setter ting litt i perspektiv, forteller han.

Myndighetene mangler oversikt

I Malawi lever svært mange barn uten tilstrekkelig omsorg, og SOS-barnebyers prosjekter er redningen for noen av dem når myndighetene ikke evner å hjelpe de barna som trenger det mest. En rapport utgitt av SOS-barnebyer i juni avdekker at ingen har oversikt på verdensbasis over barn uten foreldreomsorg. Det mangler tiltak som kan forebygge omsorgssvikt og sørge for beskyttelse og omsorg til barn som er alene.

Tall fra Malawi i 2013 viser at kun 2 prosent av barnepopulasjonen har fødselsattest, noe som gjør arbeidet for å bedre barnas situasjon ekstra vanskelig.

Barn tar vare på barn

Småvik forteller at da han besøkte Malawi, fikk han se at det var svært mange barn som var overlatt til seg selv.

- 49,5 prosent av landets innbyggere er under 18 år. Det er svært høy dødelighet, og vi kunne kjøre lange distanser der vi bare så barn, barn som tok vare på hverandre, forteller Småvik.

Han er tydelig preget av oppholdet og møtet med de mange barna.

- Ei lita jente som jeg fikk god dialog med i et av husene i barnebyen spurte meg om hun kunne få lov til å bli med meg hjem til Norge. Det å se henne inn i øynene, se det triste blikket hennes. Øynene hennes glødet ikke slik barneøyne skal gjøre, sier Småvik.

Han er nesten på gråten når han forteller om den lille jenta.

- Det tar tid å fordøye. Jeg har barnebarn på samme alder, og jeg tenker på kontrastene vi så. Vi fikk kontakt med barna og lekte og danset med dem, viste dem bilder vi tok. De hadde aldri sett et bilde av seg selv og ble helt ville. Her i Norge er barna opptatt av om de snart får Iphone 6, sier Småvik.

- Tungt å fordøye

De som er plukket ut til å bo i barnebyen har på en måte vunnet i lotto, forklarer Småvik.

- De får omsorg, trygghet, klær og skole. Landet er preget av bunnløs fattigdom, en gjennomsnittlig malawer spiser ett måltid annenhver dag. Det var sterkt å oppleve denne kontrasten, tungt å fordøye, forteller Småvik.

Han har vært engasjert i Odd Fellow Ordenen i 27 år, og er nå nestleder. Han forteller at det også eksisterer planer om å starte en lokal losje på Fosen.

- Jeg er vel litt over gjennomsnittlig engasjert. Odd Fellow Ordenen jobber for vennskap, kjærlighet og sannhet. Det høres nesten litt religiøst ut, men vi jobber for menneskeverd og driver med mye humanitært arbeid, forklarer Småvik.

Til bygging av barnebyen har ordenen samlet inn 25 millioner kroner. Det planlegger de å gjøre igjen.

- Vi jobber med en ny landssak, samle inn nye 25 millioner. Vi har bygd to barnebyer, det neste alternativet nå er å bygge en barneby i Kosovo, en ny redningsskøyte eller Unicefs prosjekt for å støtte barn i Norge som har det vondt, forteller Småvik.

Trues av tørke og flom

Malawi regnes som et av verdens fattigste og minst utviklede land, og Chikwawa-distriktet sør i landet hvor Ngabu ligger, er et av de fattigste distriktene i landet. Over halvparten av landets befolkning på 17 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen, og 90 prosent av befolkningen lever av å dyrke jorda.

De siste to årene har Malawi blitt rammet av både ekstrem tørke og store flommer, og befolkningen opplever nå den største matmangelen i landets historie.

- Svært takknemlige for støtten

Den nye barnebyen er en viktig realisering av Odd Fellow Ordenens budord om å oppdra de foreldreløse og hjelpe de trengende.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra Odd Fellow Ordenen. Den løfter barn ut av fattigdom og gir dem en trygg oppvekst i en familie. Det legger et godt grunnlag for videre utvikling, sier generalsekretær i SOS-barnebyer, Svein Grønnern.