På Forsvarsbyggs nettside som omhandler landbruk ved kampflybasen har Forsvarsbygg kopiert og lagt inn lenke til en reportasje Fosna-Folket publiserte i papiravisa 12. april i år. Saken handler om den unge gårdbrukere Morten Stefan Berg i Leksvik. I teksten går det fram at Berg driver to gårdsbruk med husdyr, uten sjøl å være bosatt på noen av gårdene.

Reagerer sterkt

Etter at Berg ble klar over at Forsvarsbygg bruker hans historie for å underbygge påstanden om at det i dag er fullt mulig å drive husdyrhold, inkludert produskjon av melk, på gårder uten at man er bosatt på gården, så reagerer leksværingen kraftig.

- Helt bak mål

- Det er tre leiligheter på de gårdene jeg driver, og hele tiden folk til stede. Det er helt bak mål når Forsvarsbygg bruker historien fra Fosna-Folket for å bekrefte sine påstander. Nå håper og tror jeg Forsvarsbygg vil ta dette bort fra sin nettside. Vil de ha min mening, så får de ta kontakt med meg. Historien de har brukt har ingen relevans for støyproblematikken, sier Morten Stefan Berg.

- Kan aldri erstatte folk

Sjøl har Berg investert i ei framtid som gårdbruker, og blant annet satset på å ta i bruk moderne teknologi.

- Men uansett hvor mye teknologi vi innfører i landbruket, så vil det aldri kunne erstatte folk hundre prosent, sier leksværingen.

- Vi som er gårdbrukere i Leksvik føler solidaritet med gårdbrukerne i rød sone på Ørland. Stå på, er Bergs oppfordring til de støyutsatte yrkesbrødrene.

- Uredelig gjort

Både leder Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørland og melkeprodusent Karl Erik Sørensen som har gårdsdrifta i blodrød støysone støtter Morten Stefan Bergs syn på saken.

- Dette er direkte uredelig gjort av Forsvarsbygg, og føles om et forsøk på splitt og hersk. Vi må kunne forvente mer av en aktør som Forsvarsbygg. Dessverre føler jeg at denne saken føyer seg inn i ei rekke av lignende eksempler, sier Hans Kristian Norset.

- Vi har sett tilsvarende framferd fra Forsvarsbygg over hele fjøla. Er det rart at vi ikke har tillit til Forsvarsbygg? All troverdighet er borte, sier bonde Karl Erik Sørensen.

Beklager og fjerner

Direktør kampflybase i Forsvarsbygg, Olaf Dobloug, beklager overfor bonde Morten Stefan Berg i Leksvik at Berg ikke mener hans situasjon er representativ for situasjonen for husdyrhold i støysonen i Ørland, fordi det bor andre folk på hans gårdsbruk.

- Men Forsvarsbygg mener fortsatt, som Mattilsynet også bekrefter, at det er mulig i fortsette med husdyrhold på gårdsbruk i rød støysone uten at man sjøl bor på gården, sier Olaf Dobloug til Fosna-Folket. Han legger til at Forsvarsbygg vil fjerne den aktuelle lenken fra sine nettsider.