Det er lagt opp til et intensivt kartleggingsprogram, der totalt 15 000 hjortedyr testes i år i dette programmet.

I tillegg til dyr som testes i kartleggingsprogrammet i forbindelse med jakten er det svært viktig for Mattilsynet at jegere og andre som ferdes i naturen sier fra dersom de observerer syke eller døde hjortedyr. Det vil være til god hjelp for å få en oversikt over hvor utbredt sykdommen er i Norge.

Det melder Mattilsynet.

Meld fra om syke eller døde dyr

Totalt skal det testes ca 15.000 dyr i år i regi av Mattilsynet og Miljødirektoratet. Det er svært viktig at jegere og andre som ser syke eller døde hjortedyr melder fra til Mattilsynet. Symptomer på CWD er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, f.eks dyr som ikke skyr mennesker.

I tillegg til å ta prøver av syke hjortedyr, vil det tas prøver av elg, hjort og reinsdyr som felles under jakt i visse områder.

Mattilsynet vil også teste oppdrettshjort og tamrein.

CWD smitter ikke til andre dyrearter, så det vil derfor være bare hjortedyr som nå kartlegges.

En fullstendig oversikt over hvor prøver fra jakten samles inn finner du som jeger her: Nina.no: Oversikt over innsamlingsområder for hoder og kjever

Mattilsynet oppfordrer jegere og folk som ferdes i skog og mark til å bidra i kartleggingen, og er avhengige av kunnskapen fra publikum.

Har innført hastetiltak

Totalt har vi til nå 3 tilfeller av CWD i Norge, hvor mange tilfeller vi finner til slutt er det vanskelig å si noe om. Kartleggingen i år skal gi oss en oversikt over hvor utbredt sykdommen er.

Det å skaffe denne oversikten er avgjørende for å bestemme hvilke tiltak som skal settes i verk.

Vi har som mål å håndtere dette slik at vi har minst mulig syke dyr med CWD, og hvis det er mulig ønsker vi å kvitte oss med sykdommen. Dersom CWD sprer seg vil det få store konsekvenser for tamme og ville hjortedyr.

Det er viktig å minne om at Mattilsynet allerede har innført en rekke hastetiltak som skal hindre en videre spredning av sykdommen.

En fullstendig oversikt over tiltakene finner du her: Nye tiltak for å begrense spredning av Chronic Wasting Disease (CWD) hos hjortevilt

Kan være to typer

CWD er en dyresykdom som aldri har smittet til mennesker. Nye analyser fra Veterinærinstituttet viser at det potensielt kan være to typer CWD i Norge.

Hos det ene reinsdyret som har fått påvist sykdommen på Vestlandet er det store likheter med den sykdommen som finnes i Nord-Amerika. Når det gjelder de to positive elgene i Trøndelag, kan det etter foreløpige undersøkelser, se ut til å dreie som en annen type av CWD.

Rådene fra Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet gjør at man inntar en aktiv føre-var holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt.

Liten risiko, men føre-var

Det vurderes fortsatt slik at det er svært liten risiko for at sykdommen skal smitte til mennesker, men for å være på den sikre siden kommer vi ikke til å godkjenne at kjøtt fra dyr som tester positivt skal spises.

-CWD er en dyresykdom. Det er aldri noen mennesker som har blitt smittet, og vi forstår at det er lett å bli urolig når vi nå innfører et slikt tiltak. Men dette er et viktig føre-var prinsipp for oss, sier Kristina Landsverk, fagdirektør i Mattilsynet.

-Denne føre-var holdningen er årsaken til at vi har bestemt at dyr som tester positivt ikke skal spises. Prøvesvarene vil komme fortløpende og tar ca 2 til 4 dager, opplyser hun.