Det var i 1967 at Jørund Berg fra Nes i Bjugn gikk etter en nybygd veg som var laget i samband med at det ble satt opp kårstue på gården. Det ble gravd i et sandtak for å få masse til vegen.

–Det var kalksand, forteller Berg.

Funnet

En dag han får han øye på noe.

–Jeg trudde det var noe dingeldangel, sier den pensjonerte bonden.

Han plukket opp den forholdsvis uanselige metallgjenstanden for å kikke nærmere på den.

–Jeg tenkte det kunne være en del av ei hengelampe eller noe, forteller Berg.

Historie

Gjenstanden ble stuet bort heime på gården, og åra gikk uten at Berg tenkte noe mer over funnet. For ei tid tilbake flyttet ekteparet til Bjugn sentrum, og gjenstanden ble med på flyttelasset. Berg er interessert i lokalhistorie og slektshistorie, og i første etasje har han fått innredet sitt eget hobbyrom hvor han har bilder og gamle papirer. Her har den hittil uidentifiserte gjenstanden også havnet.

Oppdagelsen

Onsdag forrige uke leste pensjonisten en artikkel i Adresseavisen. Den handlet om at tilfanget av metalldetektorer blant menigmann har ført til en eksplosjon i innleverte metallgjenstander. Mange av dem var avbildet. En av dem fenget interessen til Berg. Det var et hengesmykke som stammer fra Rein i Rissa. Ifølge artikkelen skal det stamme fra perioden 790 til 1050 eller tidlig middelalder. Smykket har mange likhetstrekk med det Berg har heime hos seg.

Uidentifisert

Den første innskytelsen til Berg var å kontakte en av distriktets fremste lokalhistorikere, Sturla Leth-Olsen, ved Bjugn Bygdatun.

I og med at smykket ikke har ligget i noen gravhaug eller noe slikt blir det karakterisert som et mistefunn. Berg har ennå ikke fått fastslått når smykket er laget eller opprinnelsen til det.

–Men det ligner mye på smykket som ble funnet i Rissa, sier pensjonisten.