Den mangfoldige halvøya vår er full av skjulte skatter og spennende «funfacts». Her serverer Fosna-Folket et lite knippe av dem.

1. Eldgamle spor:

Fosen kan vise til noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge. Sporene er over 11 000 år gamle. Noen av landets eldste bosettinger, samt største samling av gravhauger og bautasteiner finnes her.

2. Offer for tysk aksjon:

Den største tyske offensive aksjonen mot norske sivile i Norge under andre verdenskrig fant sted på Fosen. Operasjonen ble kalt «Oleander» og berørte Leksvik, Rissa, Stjørna, Bjugn, Ørland og Åfjord. Aksjonen begynte 26. mai 1944 og resulterte i 60 arrestasjoner.

3. Betyr gjemmested:

4. Navnet «Fosen» er etter leddet –fosen i øya Storfosna og gården Storfosen. Fra norrønt av var navnet «Fólgsn», som betyr gjemmested.

4. Fargesprakende herskapsborg:

Da den herskapelige Austråttborgen i Ørland ble bygd skal fargen ha vært noe mer iøynefallende enn den er i dag, nemlig rosa. Pigmenter i maling var ment til å signalisere rikdom og velstand. Det er uvisst hvilket årstall den ble malt hvit, slik vi kjenner den nå.

5. Her jobber det flest:

5. De to største arbeidsgiverne på halvøya er Ørland Hovedflystasjon og Rissa kommune. De sysselsetter per i dag henholdsvis om lag 700 (ekskludert vernepliktige) og 600 ansatte.

6. OL-gull til Fosen:

Bente Kvitland fra Skaugdalen i Rissa er første fosning til å ta OL-gull. Fotballspilleren var ikke på banen en eneste gang under lekene som ble avholdt i Sydney i 2000, men kan likefullt kalle seg olympisk mester.

7. Ble til i en kjeller:

Fosna-Folket ble startet opp i 1964 av Ada Schwabe Einarsen og Jan Einarsen i kjelleren deres på Brekstad. Einarsen var for øvrig redaktør i avisa fram til 1978.

8. Største hule i fylket:

Fosen er hjem til Sør-Trøndelags største hule. Det er Harbakhula i Åfjord, som rager 20 meter over havet, er 12 meter bred og ca. 130 meter lang.

9. 8 prosent er fosninger:

Per januar 2015 bor det 25 315 mennesker på Fosen. Det utgjør cirka 8 prosent av befolkningen i hele Sør-Trøndelag.

10. Anerkjent general:

Den første generalen som nedkjempet tyske styrker og tok tilbake norsk territorium under andre verdenskrig kom fra Fosen. Han het Carl Gustav Fleischer, født i Bjørnør i 1883, og ledet koalisjonen mot tyskerne i Narvik våren 1940.

Kilder: Trondelag.com, Store Norske Leksikon, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Wikipedia, Kommunal- og moderniseringsdepartementet