Tydeligst er den negative trenden i Rogaland, der oljekrisa jo har rammet med full styrke, og antall inkassosaker knyttet til forbrukslån og kredittkort har vokst med 50 prosent de siste året. Men over hele landet ser man nå en tilsvarende utvikling, spesielt blant unge. Hvordan er så situasjonen på Fosen?

En bekymringsfull tendens

– I vårt kundesegment har vi ikke denne problematikken i nevneverdig grad, sier Jostein Stjern, banksjef i Åfjord sparebank, som i likhet med Bjugn, Ørlandet og Stadsbygd sparebanker er tilsluttet bankalliansen Eika. – Vi driver ikke egentlig med denne typen lån, og derfor har vi heller ikke merket noe særlig til dette foreløpig.

Det betyr imidlertid ikke at de er hevet over farene, utdyper Stjern: – Det vil være problematisk for oss hvis vi ikke får opplysninger om det når kunder har denne typen lån. Så at det er et økende problem på landsbasis, betyr at det kan bli det også for oss.

– Jeg ser med andre ord helt klart risikoen ved det å kunne få lån så å si på timen, som folk har mulighet for nå. Derfor er vi opptatt av rådgivning ovenfor våre kunder. Økonomisk rådgivning er noe man trenger gjennom hele livet. Det er veldig viktig for oss, og vi tror også kundene våre setter pris på at vi prioriterer dette.

Restriktiv praksis

Linda Iversen er banksjef hos SpareBank 1 Rissa, Leksvik og Åfjord. – Det er ikke så lenge siden vi begynte å tilby denne typen lån, forteller hun. – Men vi har en meget restriktiv praksis på dette, der hovedregelen er at vi ikke yter lån som er større enn to ganger lånetakerens brutto månedslønn. Tatt i betraktning at det fins aktører som gladelig gir over 500.000 kroner i forbrukslån, blir jo dette relativt beskjedne summer.

Iversen er for øyeblikket på ferie, så hun har ikke alle tallene tilgjengelig. – Men generelt har vi ikke merket noe særlig til problemet i vår portefølje, og jeg mener vi har god oversikt over våre kunders økonomiske situasjon. Vi setter klare grenser, og krever fullt innsyn i denne typen lån før vi for eksempel gir bil- eller boliglån. Det er vanskelig å holde noe skjult, for alt slikt skal jo komme frem i selvangivelsen.